Coq au vin (cocoş cu sos de vin)

Ştiai că o veche legendă asociază reţeta de „coq au vin“ cu Iuliu Cezar? Se spune că atunci când au fost cuceriţi de romani, galii i-au trimis acestuia în dar un cocoş bătrân. Bucătarul lui Cezar a încercat să gătească din el o mâncare cât mai gustoasă astfel încât carnea cocoşului să nu fie aţoasă. Aşa că a ţinut bucăţile la macerat în vin roşu, apoi le-a pregătit alături de legume cu gust puternic: morcovi, ţelină, ceapă, usturoi. Celebra reţetă de „coq au vin“ este unul dintre preparatele emblematice ale bucătăriei franceze.
Coq au vin (cocoş cu sos de vin) - Ingrediente (4-6 porţii)
120 g pancetta, tăiată bucăţi 1 pui sau cocoş întreg , tăiat în 10 bucăţi şi tamponat cu un şervet de hârtie sare piper 350 g ciuperci, tăiate în patru 3 morcovi mari, tăiaţi în bucăţi 1 ceapă medie,tocată 3 căţei usturoi, pisaţi 2 linguri bulion 375 ml vin roşu sec 8 fire cimbru proaspăt 1 frunză de dafin 1 cană supă de pui 2 şinguri făină 2 linguri unt, la temperatura camerei 400 g arpagic pătrunjel proaspăt, tocat
Coq au vin (cocoş cu sos de vin) - Mod de preparare
Încingi cuptorul. Într-o cratiţă, prăjeşti pancetta la flacără medie timp de 6-8 minute sau până devine arămie. Transferi pe un alt vas cu o spumieră. Presari sare şi piper pe carne. Pui în etape carnea în cratiţă, cu pieliţa în jos şi laşi pe foc 5 minute sau până devine arămie. Apoi, aşezi bucăţile de carne pe o farfurie.
Adaugi ciupercile în cratiţă, laşi 8-10 minute sau până se arămesc. Transferi în vasul cu pancetta. Adaugi morcovii şi ceapa tocată în cratiţă. Laşi 5 minute sau până devine aurie ceapa, amestecând din când în când. Adaugi usturoiul şi bulionul, laşi 1 minut şi amesteci.
Adaugi o cană de vin în cratiţă. Laşi un minut, râcâi cratiţa cu o lingură de lemn. Adaugi cimbrul, foaia de dafin, supa, puiul şi restul de vin. Laşi să fiarbă la foc mediu.Acoperi oala cu un capac şi bagi la cuptor. Laşi 40 de minute sau până se pătrunde bine de tot carnea.
Scoţi din cuptor. Scurgi şi treci prin strecurătoare lichidul într-un vas mare şi adânc. Dai la o parte tot ce este corp solid. Pui la loc lichidul în cratiţă şi îl pui pe foc la flacără medie- Într-un bol mic amesteci bine făina cu untul. Laşi că dea în clocot lichidul şi amesteci cu cimpoziţia de făină. Dai focul mai încet şi laşi să fiarbă 10 minute sau până se îngroaşă, amestecând mereu. Adaugi arpagicul, eventual fiert 10-15 minute separat, pancetta şi ciupercile în cratiţă, fierbi 5 minute sau ăână se pătrund bine. Serveşti cu pătrunjel pe deasupra.
sursa_ http://foxeslovelemons.com