Cozonac cu mac şi rom FOTO

Cum altfel să miroasă casa ta acum, în prag de sărbători, dacă nu a cozonac? Noi îţi arătăm, pas cu pas, cum să faci cel mai pufos şi mai dulce cozonac cu mac şi rom. Dacă vrei cozonaci crescuţi nu pune multe ouă. Foloseşte doar ingrediente de bună calitate. Nu-ţi plac cozonacii foarte dulci? Poţi să scazi cu până la 250 g cantitatea de zahăr la 1 kg de făină.
Cozonac cu mac şi rom - Ingrediente (1 cozonac)
500 g făină
150 ml lapte
drojdie cât o nucă
1 ou
100 g unt topit
sare
50 g zahăr
coajă rasă de lămâie
1 ou
150 g mac
1 lingură scorţişoară
150 ml lapte
100 g zahăr
100 g stafide
50 ml rom
40 g unt
200 g alune
2 linguri rom
200 g zahăr pudră
2 linguri apă caldă
50 g unt topit
100 fistic pisat (opţional)
Cozonac cu mac şi rom - Mod de preparare
Pregăteşti maiaua: amesteci drojdia cu 3 linguri de lapte, cu două linguri de făină şi una de zahăr. O laşi la crescut 15 minute. Pentru umplutură, pui macul în laptele călduţ, adaugi untul, amestecând energic, oul, scorţişoara şi zahărul. Laşi deoparte până se răceşte.

Laşi stafidele la înmuiat în rom. Cerni făina într-un castron mare, pui sarea, torni maiaua, untul, oul şi coaja rasă de lămâie. Frămânţi bine şi îl laşi la dospit, acoperit, la loc cald. Presari făină pe blat şi întinzi aluatul. Adaugi macul în strat gros, apoi presari stafidele şi alunele.

Împarţi aluatul în două, rulezi pe fiecare şi apoi le împleteşti. Dai deoparte şi îl mai laşi jumătate de oră la crescut şi, din când în când, îl ungi cu untul topit. Îl aşezi într-o tavă rotundă şi crestezi cu cuţitul din loc în loc.

Dai la cuptorul încins pentru aproximativ 40 de minute. Pentru decor, amesteci zahărul pudră cu romul şi cu apa călduţă. După ce cozonacul trece testul scobitorii îl ungi, cu o pensulă, cu amestecul de zahăr pudră şi presari, dacă vrei, fistic măcinat. Îl laşi la răcit.
