Cozonac cu mac şi rom FOTO

cozonac cu mac si rom jpeg

Cum altfel să miroasă casa ta acum, în prag de sărbători, dacă nu a cozonac? Noi îţi arătăm, pas cu pas, cum să faci cel mai pufos şi mai dulce cozonac cu mac şi rom. Dacă vrei cozonaci crescuţi nu pune multe ouă. Foloseşte doar ingrediente de bună calitate. Nu-ţi plac cozonacii foarte dulci? Poţi să scazi cu până la 250 g cantitatea de zahăr la 1 kg de făină.

Cozonac cu mac şi rom - Ingrediente (1 cozonac)

500 g făină

150 ml lapte

drojdie cât o nucă

1 ou

100 g unt topit

sare

50 g zahăr

coajă rasă de lămâie

1 ou

150 g mac

1 lingură scorţişoară

150 ml lapte

100 g zahăr

100 g stafide

50 ml rom

40 g unt

200 g alune

2 linguri rom

200 g zahăr pudră

2 linguri apă caldă

50 g unt topit

100 fistic pisat (opţional)

Cozonac cu mac şi rom - Mod de preparare

Pregăteşti maiaua: amesteci drojdia cu 3 linguri de lapte, cu două linguri de făină şi una de zahăr. O laşi la crescut 15 minute. Pentru umplutură, pui macul în laptele călduţ, adaugi untul, amestecând energic, oul, scorţişoara şi zahărul. Laşi deoparte până se răceşte.

image

Laşi stafidele la înmuiat în rom. Cerni făina într-un castron mare, pui sarea, torni maiaua, untul, oul şi coaja rasă de lămâie. Frămânţi bine şi îl laşi la dospit, acoperit, la loc cald. Presari făină pe blat şi întinzi aluatul. Adaugi macul în strat gros, apoi presari stafidele şi alunele.

image

Împarţi aluatul în două, rulezi pe fiecare şi apoi le împleteşti. Dai deoparte şi îl mai laşi jumătate de oră la crescut şi, din când în când, îl ungi cu untul topit. Îl aşezi într-o tavă rotundă şi crestezi cu cuţitul din loc în loc.

image

Dai la cuptorul încins pentru aproximativ 40 de minute. Pentru decor, amesteci zahărul pudră cu romul şi cu apa călduţă. După ce cozonacul trece testul scobitorii îl ungi, cu o pensulă, cu amestecul de zahăr pudră şi presari, dacă vrei, fistic măcinat. Îl laşi la răcit.

image