Cozonac pufos fără albuşuri

Cei mai bunci cozonaci cu nucă au în compoziţie şi cacao jpeg

Vin sărbătorile pascale, iar cozonacul pufos nu trebuie să lipsească din casele noastre. Reţeta de cozonac pufos fără albuşuri poate fi folosită oricând doreşti să-ţi surpinzi familia cu un desert deosebit.

Ingrediente Cozonac pufos fără albuşuri:

Pentru aluat: - 4 gălbenuşuri - 1 kg făină - 300 g zahăr - 100 g unt sau margarină - Jumătate iaurt - 2 cubuleţe drojdie - 350 ml lapte - Jumătate linguriţă sare - Jumătate lingură de untură - Coajă de lămâie şi portocală - 1 esenţă vanilie

- 150 g nucă măcinată

- 100 g zahăr

- 1 lingură cu vârf cacao

- 1 esenţă rom

- 1 ceaşcă lapte

Mod de preparare Cozonac pufos fără albuşuri:

Făina se cerne de 3-4 ori înainte de a începe cozonacul. Se ia o cantitate de 50-70 de grame de făină şi se prepară maia. Se pune o jumătate de cană de lapte cu făina la foc mic, se amestecă să nu se formeze cocoloaşe şi se lasă la răcit. Drojdia se pune cu 2 linguri de zahăr şi se amestecă până se lichefiază.

Când făina cu laptele s-au răcit cât să fie călduţe se pune peste drojdia şi se lasă la loc cald să-şi dubleze volumul. Gălbenuşurile se freacă bine cu sarea, iar laptele cu zahărul se amestecă bine să se topească zahărul. Untul şi untura se pun pe foc la topit, apoi se lasă la răcit. Când s-au răcit bine, se pun peste gălbenuşuri împreună cu coaja de lămâie şi de portocală.

Făina se pune într-un lighean mai mare, iar peste se adaugă maia crescută, laptele cu zahărul, gălbenuşurile, iaurtul şi vanilia şi se frământă bine timp de 10-20 de minute. Se pune un pic de ulei la final să se desprindă mai bine de lighean. Se lasă la crescut cu un prosop acoperit la loc cald, de preferat pe cuptorul încins sau sobă.

Pentru umplutură se pune laptele la foc mic, se opăreşte nuca în el şi se adaugă zahărul, esenţa de rom şi cacao.

Când aluatul şi-a dublat volumul, se separă în 2-3 părţi (cum vă iese mai bine), se adaugă umplutura şi se rulează. Se aşază apoi în tăvi unse cu ulei şi se mai lasă puţin la crescut. Când au crescut dublu, se ung cu gălbenuş, se pudrează cu zahăr tos şi nucă tăiată mărunt şi se pun în cuptorul preîncălzit timp de o oră.

Pentru mai mulţi cozonaci se dublează cantităţile, iar la umplutură se poate adăuga şi rahat sau stafide, după cum preferă fiecare. Este pufos şi delicios. Poftă bună!