Cum să faci harissa, pasta tunisiană de ardei iuţi

harissa, pasta de ardei iuti tunisiana jpeg

Mai aromată şi mai gustoasă decât orice ketchup ori sos picant, acest condiment roşu va deveni în curând preferatul tău. Această pastă tunisiană de ardei iuţi este o variantă fantastică pentru a condimenta orice preparat şi poate fi folosită atât în mâncărurile cu carne, cât şi în cele cu legume, alături de cuşcuş, la cartofii copţi, cu ouă jumări făcute în tigaie, iar lista poate continua.

Harissa, pasta de ardei iuţi tunisiană – Ingrediente

115 g ardei iuţi uscaţi, la alegerea ta 1 linguriţă seminţe de chimen 1 linguriţă seminţe de coriandru 1 linguriţă de seminţe de chimion 3-4 căţei de usturoi, descojiţi 1 linguriţă sare grunjoasă (sau după gust) 2 linguri ulei de măsline (plus mai multe linguri pentru depozitare)

Ingrediente opţionale

zeamă de lămâie

mentă uscată sau verde

coriandru verde

roşii uscate în ulei

pastă de tomate

piper roşu

boia

Harissa, pasta de ardei iuţi tunisiană – Mod de preparare

Pui ardeii iuţi într-un bol termorezistent şi îi acoperi cu apă clocotită. Îi laşi la înmuiat 30 de minute.

Între timp, prăjeşti seminţele de chimen, de coriandru şi de chimion într-o tigaie uscată, la foc mediu spre mic. Amesteci ocazional şi agiţi tigaia, ca să nu se ardă seminţele. Când acestea sunt prăjite şi simţi aroma, le scoţi din tigaie.

Pisezi seminţele după prăjire într-un mojar, cu un pistil, sau le pui într-o râşniţă.

Scurgi ardeii iuţi şi păstrezi puţină apă pentru o altă etapă a reţetei.

Îndepărtezi şi arunci cotoarele şi seminţele de la ardeii iuţi. Este recomandat să porţi mănuşi pentru a-ţi proteja mâinile.

Combini ardeii iuţi, seminţele măcinate în prealabil, usturoiul şi sarea în vasul unui blender. Poţi să foloseşti şi un mojar cu pistil.

Cu blenderul pornit, torni în fir subţire ulei de măsline şi amesteci până se formează o pastă omogenă şi groasă. Dacă îţi doreşti să obţii o pastă mai subţire, torni o cantitate mică din apa în care ai înmuiat ardeii iuţi şi amesteci până când pasta are consistenţa dorită.

Aroma pastei harissa va deveni mai puternică în următoarele zile, dar poţi să o guşti acum şi să adaugi mai multă sare sau alte ingrediente din lista celor opţionale.

Muţi pasta harissa într-un borcan curat şi acoperi suprafaţa ei cu un strat subţire de ulei de măsline. Închizi borcanul cu un capac şi păstrezi pasta de ardei iuţi la frigider până la o lună, adăugând un strat nou de ulei de măsline de fiecare dată când foloseşti condimentul.

Sursa + foto: www.thekitchn.com

www.thekitchn.com

Dulceaţă de ardei iuţi jalapeno – Reţetă rapidă şi dulce

Dulceaţă de ardei iuţi jalapeno – Reţetă rapidă şi dulce

Cum să faci dulceaţă de ardei iuţi, ideală pentru fripturi, legume şi brânzeturi

Cum să faci dulceaţă de ardei iuţi, ideală pentru fripturi, legume şi brânzeturi

Zacuscă din ardei iuţi

Zacuscă din ardei iuţi