Cum se prepară ciolentul, tocana tradiţională evreiască

1 shutterstock 1268536768 jpg jpeg

Ciolentul (Cholent sau Hamin) este o tocană tradiţională evreiască ce se prepară încă în unele zone din Ardeal. De regulă, mâncarea se fierbe la foc mic, peste noapte, cel puţin 12 ore şi se consumă la prânz, de Sabat, ziua de odihnă care pică sâmbăta. De Sabat, este interzis gătitul, astfel că, în trecut, tocana se pregătea de vineri şi se păstra la cald, pe o sobă sau într-un cuptor cu lemne, până a doua zi.

Ingrediente

1 kg carne macră, de vită

100 g arpacaş

500 g cartofi

1,2 l apă sau supă de vită sau de legume

2 cepe

2 morcovi

1 conservă fasole albă (450 g)

2 linguriţe paprică dulce

1 linguriţă turmeric

1 linguriţă chimen pudră

1/2 linguriţă fulgi de chili

3 linguri ulei vegetal

70 g pastă de tomate

6 ouă fierte

sare

piper

Alegi arpacaşul şi îl pui la înmuiat, în apă rece. Tai carnea cuburi şi o rumeneşti în ulei, pe toate părţile, 10-12 minute. O scoţi şi în acelaşi vas sotezi cepele tăiate mărunt. Pui pasta de tomate, torni 1 l de apă sau supă, adaugi carnea şi condimentezi cu sare şi piper, după gust. Fierbi sub capac o oră, la foc mic.

Adaugi cartofii spălaţi, cu tot cu coajă (întregi, dacă sunt mai mici sau tăiaţi jumătăţi), morcovii feliaţi, pui toate condimentele, fasolea scursă, arpacaşul scurs, restul de apă sau supă, mai potriveşti gustul de sare şi amesteci. Aşezi deasupra ouăle fierte tari şi curăţate de coajă.

Acoperi vasul şi îl dai din nou la cuptor, la foc mic, încă o oră, până ce legumele şi carnea sunt complet gătite. Decorezi preparatul după imaginaţie.  

FOTO Shutterstock