Deliciu cu mac şi lămâie

1366972600 4429tort 20de 20cartofi 20cu 20mac jpeg

Cauţi un desert acrişor şi răcoritor pentru zilele toride de vară? Tortul cu mac şi lămâie te energizează rapid! Frunzele de mentă îi dau o savoare aparte!

Ingrediente:

Pentru blat: 3 ouă, 200 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 200 ml smântână dulce, 100 g cartofi fierţi, 200 g făină, 1 plic praf de copt, 100 g mac, unt şi pesmet pentru tavă

Pentru glazură: 150 g zahăr pudră, 2 linguri zeamă de lămâie, 4 linguri apă fierbinte

Pentru decorat: 1 lămâie, frunze de mentă,100 g zahăr, 150 ml apă

Mod de preparare:

Baţi spumă ouăle cu zahărul, şi cu cel vanilat. Separat baţi smântâna lichidă până se întăreşte şi amesteci ambele compoziţii. Adaugi, pe rând, făina cernută cu praful de copt, cartofii raşi şi macul. Amesteci uşor toate ingredientele.

Torni aluatul într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet, după care o pui în cuptor, la foc potrivit, pentru 50 de minute. Scoţi prăjitura din formă numai după ce se răceşte complet.

Între timp, prepari glazura. Opăreşti zahărul cu apa fierbinte, adaugi treptat zeama de lămâie şi freci energic până se în groaşă şi se albeşte. Pregăteşti şi lămâia pentru decor.

Fierbi apa cu zahărul timp de 30 de minute, la foc mic, adaugi lămâia tăiată felii subţiri şi o laşi să clocotească 5 minute.

Scoţi feliile de lămâie, le aşezi pe o tavă şi le usuci în cuptor, la foc mediu, timp de 15 minute. Acoperi blatul de tort cu glazură şi decorezi cu felii de lămâie şi frunze de mentă.