Dulceaţă de măceşe
![dulceata de macese jpeg](https://cdn.adh.reperio.news/image-0/036714ad-94b9-442a-a677-4b65fbba8949/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D500%26h%3D690%26q%3D91%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Măceşele sunt printre cele mai bogate în vitamina C fructe. Se folosesc cu succes în perioadele de iarnă, pentru ceaiuri li decocturi, dar sunt excelente şi în dulceaţă. Pe lângă stimularea sistemului imunitar, măceşele reglează metabolismul, participând la reducerea depozitelor de grăsime. Aşadar, măceşele crude consumate alături de alte fructe, sporesc beneficiile acestora.
Un alt beneficiu important adus de măceşe organismului este faptul că ajută la curele de detoxifiere. Scad stresul oxidativ şi reduc radicalii liberi, ceea ce le pun în rândul fructelor ce ar trebui consumate de toată lumea. În salate, ceaiuri sau tincturi, măceşele sunt foarte sănătoase.
O altă metodă de a prepara şi a ne bucura de efectele măceşelor este dulceaţa de măceşe, una dintre cele mai deosebite delicatese de iarnă. În prăjituri, la tot felul de deserturi sau simplă pe pâine, această dulceaţă o să vă încălzească iarna.
Ingrediente Dulceaţă de măceşe:
- 2 kg de măceşe
- 2 kg de zahăr
- 1 litru apă
Mod de preparare Dulceaţă de măceşe:
Principiul de bază la dulceaţa de măceşe este cala cantitatea de măceşe pe care o aveţi să puneţi aceeaşi cantitate de zahăr şi jumătate de cantitate de apă. Cine doreşte o dulceaţă uşor acrişoară, să scadă 100 de grame maximum din cantitatea de zahăr.
Se trece la treabă. Se spală bine fructele, după ce li s-au înlăturat codiţele şi vârfurile. Pentru uşurarea muncii, fructele se taie în două şi se curăţă de seminţe. În cazul în care nu doriţi să procedaţi aşa, se pregăteşte o sită metalică deasă şi straşnică prin care se va trece amestecul de fructe fiert de mai multe ori.
După ce se spală bine fructele, se pun într-o oală mare, se acoperă cu apă şi se pun la fiert, la foc mic timp de o oră. După ce au fiert bine de tot, se zdrobesc cu furculiţa sau cu ajutorul unui blender vertical. Pentru obţinerea unei paste fine, se trec fructele de mai multe ori prin sita deasa, cu răbdare şi grijă.
Apoi, se adaugă zahărul peste pastă şi se pune la foc mic, amestecând continuu să nu se prindă. Se fierbe până se ajunge la consistenţa dorită. Borcanele se spală şi se sterilizează în cuptor. Dulceaţa de măceşe se toarnă fierbinte în borcane, capacele se pun imediat şi se lasă la răcit lent în mai multe cârpe sau pături. Se depozitează la loc răcoros după ce s-au răcit complet. Poftă bună!