Fantezie cu fructe de toamnă

Tort jpeg

Acestă reţetă am primit-o de la cititoarea noastră Trica Viorica din Rm. Vâlcea, judeţul Vâlcea. Aşteptăm şi reţeta ta la adresa retete@click.ro. Mulţumim pentru reţetă, Viorica.

Ingrediente:

Pentru blat: 6 ouă 10 linguri făină 4 linguri apă rece 5 linguri zahăr 1 /2 pliculeţe praf de copt 1 linguriţă zeamă de lămâie.

300 g struguri

250 g iaurt gras

3-4 linguri zahăr

zeamă de la o lămâie

2 plicuri gelatină

200 ml frisca lichidă

200 g boabe de struguri

1 măr

200 g frişcă

Mod de preparare:

Separaţi albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile le bateţi cu apă rece, iar când s-au întărit adăugaţi zahărul bătând în continuare până se întăreşte bezeaua. Adăugaţi gălbenuşurile pe rând, apoi puneţi făina şi praful de copt, stins cu zeamă de lămâie amestecând uşor de jos în sus. Turnaţi compoziţia într-o tavă de tort unsă şi tapetată cu faină. Daţi la cuptor la foc potrivit.

Pentru crema, zdrobiţi jumătate din struguri ,iar celelalte bobiţe le tăiaţi cubuleţe. Amestecaţi iaurtul cu fructele, adăugaţi zahărul şi zeama de lămâie si bateţi bine. Înmuiaţi gelatina în 100 ml apa sau suc de fructe rece timp de 1/2 ora, apoi dizolvaţi ţinând vasul pe o cratiţă cu apă clocotită. Adăugaţi gelatina în crema cu iaurt cu fructe, omogenizaţi si daţi la rece. Bateţi bine frişca şi puneţi în crema de gelatină întărită pe jumătate. Blatul îl tăiaţi în două foi, apoi îl insiropeaţi cu suc de fructe sau compot, iar între ele aşezaţi crema.

La sfârşit, bateţi frişca si îmbrăcaţi tortul, apoi îl decoraţi cu boabe de struguri si feliuţe de măr.