FOTO „Portofele“ cu mac şi nuci

Deşi pare o prăjitură puţin mai elaborată, vei constata că te înşeli şi te vei convinge cât de uşor se poate prepara!
Ingrediente
Pentru aluatul 1
200 g făină 100 ml apă rece 20 g unt 1 praf de sare 1 lingură oţet
Pentru aluatul 2
200 g unt
20 g făină
Pentru umplutură
200 g seminţe de mac
2 linguri zahăr pudră
160 ml lapte
1 linguriţă unt
80 g nuci zdrobite
2 gălbenuşuri
zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare
Pentru aluatul 1, se cerne făina, se face o gaură în mijloc, se adaugă celelalte ingrediente, se frământă un aluat potrivit de tare şi se pune la frigider pentru 20 de minute.

Pentru aluatul 2, se rade untul tare şi se amestecă cu făina până se formează un aluat omogen. Se introduce la frigider pentru 20 de minute.

Primul aluat se întinde pe masa presărată cu făină într-un dreptunghi de circa 3 mm grosime. Al doilea aluat se întinde într-un dreptunghi mai mic şi se aşază pe prima foaie.

Lateralele primului aluat se pliază peste a doua foaie. Se întind aluaturile pliate în foaie şi se pliază în trei. Se repetă această operaţiune încă de două ori. Se aşază în frigider până a doua zi.

Pentru umplutură, se fierbe laptele cu zahărul, se adaugă seminţele de mac măcinate, untul şi nucile zdrobite. Se fierbe până se îngroaşă, după care se lasă să se răcească. Se întinde
aluatul în foaie subţire şi se taie în pătrate de 8x8 cm.

Se aşază umplutură în centrul fiecărui pătrat şi se lipesc două colţuri opuse, apăsând bine. Se aşază plicurile pe o tavă cu hârtie de copt, se ung cu gălbenuş bătut şi se
introduc în cuptorul încins pentru 15 minute. Se presară cu zahăr pudră.

sursa foto: profimedia