Gogoşi austriece

Bucătăria austriacă poate fi cam greoaie uneori pentru români, dar nu şi în ceea ce priveşte dulciurile. Gogoşile acestora sunt absolut delicioase, se pot face simple, cu zahăr pudră, dar şi cu glazură de ciocolată sau orice vă mai place vouă.
Ingrediente Gogoşi austriece:
- 1 ou - 35 g zahăr - 60 g unt - 500 g făină - 250 ml apă caldă - 7 g sare - Coajă rasă de la o portocală - 1 plic drojdie uscată - 1 plic zahăr vanilat - Ulei - Zahăr pudră
Mod de preparare Gogoşi austriece:
Făina se aşază în castron mare şi se amestecă cu drojdia uscată. Se poate cerne mai întâi pentru gogoşi pufoase. Se lasă amestecul la odihnit timp de 15 minute. După aceste 15 minute, punem în mijlocul amestecului jumătate din apa caldă (125 ml), untul tăiat bucăţele, zahărul vanilat, oul, coaja de portocală, sarea şi zahărul tos. Apoi se amestecă bine până devine un aluat consistent.
După ce s-a format aluatul, se toarnă şi restul de apă caldă şi se începe frământarea aluatului. Dacă vi se pare că este cam lipicios aluatul, se mai adaugă făină. Acesta trebuie să fie consistent, nu dar nu foarte tare. Se frământă între 20 şi 30 de minute, se presară cu puţină făină, se acoperă cu un prosop şi se lasă la crescut jumătate de oră la loc cald.
După 30 de minute se pregăteşte masa de lucru, turând făină pe masă. Aluatul se întinde într-o foaie groasă de 1,5 cm. Acum se ia o cană sau un pahar (dimensiune de cca 8 cm) şi se taie aluatul în cerculeţe. Aluatul care rămâne între cercuri se ia în mână, se face ca o bilă, se întinde şi se mai fac câteva gogoşi.
Cercurile se lasă pe masă presărate cu făină timp de 2 ore pentru a-şi dubla volumul. După 2 ore se pune ulei într-o tigaie adâncă, se lasă la încins şi se pune o gogoaşă de probă. Dacă gogoaşa rămâne la suprafaţă şi nu se lasă la fund, atunci sunt gata de prăjit. Dacă nu, se mai lasă puţin la crescut.
Se pun în tigaie cu ajutorul unei spatule, se lasă la rumenit pe o parte până devin aurii, apoi se întorc şi se mai lasă puţin. Focul trebuie să fie mic, ele se rumenesc repede, dar trebuie să se facă şi pe interior. Se scot la scurs pe şerveţele care să absoarbă surplusul de ulei. Se tăvălesc apoi prin zahăr pudră sau se stropesc cu glazură de ciocolată sau cu orice altceva vă mai place. Poftă bună!