Laptele: sortimente şi beneficii pentru sănătate. Cui îi este contraindicat

1 shutterstock 1013967082 jpg jpeg

Multe deserturi, băuturi, feluri principale şi mic dejunuri nu ar mai fi la fel fără lapte. Istoricii consideră că oamenii au băut lapte acum 10.000 de ani, când vitele au început să fie domesticite. De atunci şi până acum, cercetătorii au descoperit ce beneficii aduce consumul de lapte.

Din lapte se pot produce alte alimente precum untul, brânza şi iaurtul. În general, conţine un întreg pachet de nutrimente, fiind o sursă importantă de calciu, potasiu, fosfor, seleniu, vitamina D, vitamine din complexul B, dar şi de grăsimi, proteine, calorii, carbohidraţi. Lactoza este principala glucidă din lapte. Concentraţia substanţelor nutritive, a grăsimilor şi a carbohidraţilor diferă de la o specie de mamifere la alta. De exemplu, 100 ml de lapte de oaie conţin 108 kcal şi 7 g grăsime comparativ cu 61 kcal şi 3,34 g grăsimi la cel de vacă. Laptele pe care îl consumăm ca atare sau în alte produse provine, în cea mai mare parte, de la vacă. Există şi alte animale al căror lapte este des consumat: capra, oaia, bivoliţa. Laptele de cămilă este preţios în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Laptele: beneficii pentru sănătate

Este o sursă de proteine de calitate, conţinând toţi cei nouă aminoacizi esenţiali. Datorită calciului, vitaminei D, fosforului şi magneziului, menţine sănătatea oaselor şi dinţilor, iar unele studii sugerează că poate preveni osteoporoza. Laptele integral inclus în alimentaţie poate preveni acumularea kilogramelor în plus. Cazeina, principala proteină din lapte, poate avea un rol important în reducerea nivelului tensiunii arteriale. Intoleranţa la lactoză se dezvoltă, de obicei, după înţărcare sau odată cu înaintarea în vârstă, când intestinul subţire încetează să mai producă lactază, o enzimă ce ajută la digerarea lactozei.

Laptele: alergii şi intoleranţă la lactoză

Alergia la laptele de vacă este una dintre cele mai comune alergii alimentare. Se dezvoltă, de obicei, atunci când laptele este introdus pentru prima dată în dieta bebeluşului, fie sub formă de formulă, fie în diversificare. Există şi produse fără lactoză pe piaţă, ca de exemplu laptele de migdale, de cocos, de soia ş.a. sunt specialişti care sugerează că proteina din produsele alternative la laptele obişnuit nu este neapărat şi calitativă sau nu acoperă majoritatea nutrimentelor. Multe ţări au legi care impun ca laptele să fie pasteurizat ca protecţie împotriva bacteriilor care pot provoca intoxicaţii alimentare. Astfel, femeilor gravide le este indicat să consume doar lapte pasteurizat sau UHT.

Conţinutul total de grăsimi al produselor lactate poate varia. Este important să citim cu atenţie eticheta produsului pentru a vedea cantitatea de grăsimi, de sare, de zahăr. O mare parte dintre grăsimile din lapte şi produse lactate sunt grăsimi saturate. pe de o parte, consumul excesiv de grăsimi poate contribui la creşterea în greutate, iar pe de altă parte, o dietă bogată în grăsimi saturate poate creşte nivelul colesterolului din sânge şi poate fi un factor de risc pentru afecţiunile inimii. 

FOTO Shutterstock