Lăsata Secului de brânză: plăcintă dulce pentru Sâmbăta Brânzei

2 shutterstock 349666640 jpg jpeg

De luni, 7 martie, se intră în Postul Paştelui 2022. Până pe 23 aprilie, cu excepţia celor câteva dezlegări la peşte, nu mai sunt permise alimentele de dulce. Până atunci, însă, te poţi bucura de preparate cu brânză şi ouă. Astăzi este Sâmbăta Brânzei, care cade cu o zi înainte de Lăsatul Secului de brânză. Iată o delicioasă plăcintă cu brânză dulce şi stafide, pe care o poţi prepara şi savura înainte de începerea Postului Paştelui.

În ziua de Lăsatul Secului, potrivit tradiţiei, se fac mese bogate, ce marchează începutul perioadei de abstinenţă alimentară. În multe zone din ţară e un obicei larg rãspândit, potrivit căruia, la finalul acestor mese, trebuie să mănânci un ou fiert „ca să pară postul uşor şi să alunece ca un ou“. De asemenea, în Sâmbăta Brânzei, în multe zone din ţară se pregătesc mâncăruri pe bază de brânză: plăcinte cu brânză, poale-n brâu, învârtită, tăiţei cu brânză şi smântână sau lapte cu tocmagi (tăiţei de casă).

Iată o reţetă savuroasă de plăcintă cu brânză şi stafide, pe care trebuie neapărat să o prepari înainte de începerea Postului cel mare.

Ingrediente

8 foi subţiri de plăcintă

1 ou

100 ml lapte (3,5% grăsime)

40 g unt topit şi răcit

Pentru umplutură

1 kg brânză de vaci, grasă

150 g smântână fermentată (25% grăsime)

200 g stafide

300 g zahăr

1 linguriţă esenţă de vanilie

25 ml esenţă de rom

1 linguriţă coajă rasă de lămâie bio

1 linguriţă coajă rasă de portocală bio

3 ouă

Pui stafidele la hidratat în esenţa de rom, aproximativ o oră. Mixezi brânza de vaci cu smântâna, ouăle, zahărul, coaja rasă de lămâie şi portocală, esenţa de vanilie şi cu fructele uscate hidratate.

Într-o tavă unsă cu unt, aşezi o foaie de plăcintă, iar marginile le răsfrângi peste pereţii tăvii. O ungi cu unt topit şi răcit şi aşezi încă o foaie, apoi completezi, în acelaşi mod, cu încă două foi. Torni umplutura de brânză şi aduni spre centrul tăvii marginile foilor de plăcintă. Acoperi complet suprafaţa cu alte 4 foi decupate de dimensiunea tăvii şi unse între ele cu unt, înţepi plăcinta din loc în loc, cu o furculiţă, apoi torni laptele amestecat cu oul bătut. 

Preîncălzeşti cuptorul la 180 de grade C. Când laptele e absorbit de foi, dai tava la cuptor, 10-15 minute, apoi reduci temperatura la 170 de grade C şi mai coci aproximativ 30 de minute, până ce plăcinta până se rumeneşte frumos. O scoţi şi o laşi la răcorit înainte să o tai. 

FOTO Shutterstock