Mămăligă cu legume, reţetă pentru pentru Ziua Ursului

f59a9f208373d3a2c33a92cf509997e9 L jpeg

În a doua zi de februarie, când erau celebraţi cei trei Martini de Iarnă, oamenii puteau face predicţii despre cum va fi vremea doar cercetând cu atenţie bârlogul urşilor. Femeile de la ţară pregătesc astăzi bucate ritualice.

După spusa Elenei Niculiţă Voronca, ursu-i ca ş-un om: el îşi face căsuţă ca omul şi îşi aduce de toate; numai cât atâta, că n-are foc. În ziua aceea a lui, – iarna – de Stratenie, el iese din casă şi, de vede că-i afară frig, ger tare, vine înapoi şi îşi sfarmă casa şi începe a umbla aşa prin pădure; dar de-i cald în ziua ceea, se bagă în colibă şi şede; că are să mai fie frig, are să fie primăvara friguroasă, ploioasă. Cum de le ştie ursul pe toate ca un om? Oamenii cred că urşii au fost odată oameni. Povestea spune că, demult, pe când Dumnzeu şi Sfântul Petru încă mai umblau pe pământ, aceştia au ajuns în apropierea unei mori. Morarul, care i-a văzut de departe, s-a gândit să se ascundă sub pod şi să-i sperie, poate aşa vor cădea în apă. Dumnzeu însă, care le ştia pe toate, şi-a dat seama de vicleşug şi l-a pedepsit pe morar să se transforme în urs şi să-i sperie pe cei care-i ies în cale. Ei, şi uite, de-asta nu trebuie lăsată ziua de 2 februarie să treacă fără să faci o mămăligă. Poate una îmbogăţită cu legume, cum e şi asta despre care o să vă spun acum!

Trebuinţă ai de: .................

Citeşte mai departe AICI

Citeşte mai departe AICI