Pâine împletită

Paine jpeg

Când vorbim despre pâine făcută-n casă ne gândim la copilărie şi de cele mai multe ori, la bunica. Astăzi îţi propunem o reţetă ce are gustul copilăriei - paine impletita...

Ingrediente:

1 kg făină 1 lingură de drojdie 1 cană cu apă călduţă 1 linguriţă de zahăr 1 lingură de sare 3-4 linguri de ulei, pentru uns pâinicle

Mod de preparare:

Desfaci drojdia cu zahărul în puţină apă caldă şi 2 pumni de făină. Frămânţi până face băşici şi laşi maiaua la crescut într- un loc cald. Cerni făina rămasă şi după ce plămădeala a crescut o amesteci cu ulei şi sare, turnând apă caldă, puţin câte puţin. Frămânţi bine aluatul până nu se mai lipeşte de degete. Laşi la dospit.

După ce a crescut, pui făină pe o planşetă şi rupi aluatul în câte pâinici vrei să faci. Formezi 2 rulouri de cocă pe care le împleteşti, le ungi cu ulei şi le presari cu susan, chimen sau cu sare grunjoasă, după gust. Procedezi la fel până termini aluatul.

Pui aceasta paine impletita în forme şi o laşi la crescut, la loc cald. După ce a crescut dai painea impletita la cuptor, la foc potrivit, aproximativ o oră.

Paine taraneasca

Paine taraneasca

Budinca de paine

Budinca de paine

Paine cu ulei de masline

Paine cu ulei de masline