Păstrăv la grătar cu mujdei, după reţeta chefului Bogdan Alexandrescu

2 pastrav la gratar cu mujdei jpg jpeg

Bogdan Alexandrescu, alias chef Dexter, a avut un traseu profesional fulminant după participarea la Masterchef. O perioadă, a lucrat la Paris, la restaurantul Ibrik, unde a adus în atenţia clienţilor francezi preparate din bucătăria românească. Această reţetă de păstrăv la grătar se prepară uşor, iar rezultatul este fabulos.

„În Franţa, clienţii s-au cam plictisit de gastronomie fină, floricele, decoruri, fusion şi alte lucruri de genul acesta şi s-au întors către bucătăria asta a bunicii, către mâncărurile gătite lent, nepretenţioase, care nu sunt foarte aspectuoase, dar sunt extraordinar de gustoase. Şi cum francezii nu gătesc aproape deloc acasă, sunt încântaţi să găsească la noi aceste gusturi. Eu am fost surprins să văd că francezii, care sunt părinţii sosurilor, uitaseră de mujdei. Jumătate din clienţi iau bolul în mână, îl miros, îl gustă, mă întreabă ce e. Şi, culmea, noi am preluat mujdeiul de la francezi, în perioada interbelică, atunci când în România erau foarte multe influenţe gastronomice din Franţa. Ei bine, la noi, mujdeiul a tămas, iar francezii au uitat de el. Iar acum francezii redescoperă, fascinaţi, la noi, mujdeiul“, declarat chef Dexter.

Folosind câteva ingrediente simple, ierburi şi mirodenii, chef Dexter a transformat un preparat banal într-unul special. Iată cum îl poţi prepara şi tu acasă.

Ingrediente

  • 4 păstrăvi evisceraţi
  • 2 lămâi
  • 200 g boabe de muştar
  • 50 g unt
  • 4 crenguţe de cimbrişor
  • 100 ml oţet de cidru
  • 40 ml ulei de măsline
  • 6 căţei de usturoi
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Ungi păstrăvii cu puţin ulei de măsline şi îi dai cu sare şi piper, după gust. În interior, le pui câte 2 felii groase de lămâie şi câte 1 crenguţă de cimbrişor. Îi ţii la temperatura camerei 10 minute.

Pui boabele de muştar în apă cu sare, le dai într-un clocot, le clăteşti bine, le scurgi şi le amesteci cu oţetul de cidru şi cu puţin ulei de măsline.

Încingi grătarul şi frigi păstrăvii câte 3-5 minute pe fiecare parte.

Între timp, faci mujdeiul. Toci în blender căţeii de usturoi, îi amesteci cu câţiva stropi de ulei, cu sare, cu piper, după gust şi cu 2 linguri de apă. Serveşti păstrăvii cu mujdei, cu seminţele de muştar marinate şi decoraţi, după imaginaţie.

FOTO Arhivă personală



Recente

img 1 jpeg
cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg