Patatas bravas: gustarea spaniolă pentru gurmanzii curajoși

„Patatas Bravas“, „cartofi curajoși“, în traducere literală, sunt cartofi însoțiți de sos iute. De fapt, numele provine de la ardeiul iute Cayenne, care este un ingredient esențial al sosului cu care sunt serviți. Sosul este iute, astfel că doar curajoșii se încumetă să mănânce acest preparat. Originar din Madrid, acest aperitiv e servit în barurile de tapas din toată Spania, însoțit de vin sau bere, pentru a potoli gustul picant.

patatas bravas shutterstock 1100559149 jpg

Cartofii pot fi prăjiți sau fierți, iar în unele cazuri copți. Sunt serviți cu sosul picant, felii de cârnați Chorizo și, uneori, maioneză sau sos aioli din maioneză cu usturoi.

Acest preparat a fost pregătit înițial în două restaurante din Madrid, în anii 1960, iar cozile formate de clienți, la intrare, erau uriașe. În 2008, „patatas Bravas“ a fost recunoscut la nivel mondial drept un fel de mâncare tipic spaniol.

Ingrediente

1 kg cartofi

200 g cârnați Chorizo

ulei, pentru prăjit

Pentru sos: 

1 ceapă

2 căței de usturoi

1 conservă roșii cuburi (400 g)

1 linguriță boia dulce afumată

1 linguriță pudră de ardei iute Cayenne

1 lingură oțet balsamic

1 linguriță zahăr

2 linguri ulei de măsline

sare

piper negru măcinat

maioneză, pentru servit

pătrunjel proaspăt, pentru decor

Pentru sosul iute, încingi uleiul și sotezi ceapa tăiată mărunt și usturoiul zdrobit la foc mic, câteva minute. Adaugi roșiile din conservă, pudra de ardei iute Cayenne, boiaua afumată, oțetul și zahărul. Asezonezi cu sare și piper, după gust, omogenizezi și mai ții pe foc 15-20 de minute până ce sosul s-a îngroșat, amestecând frecvent.

Speli cartofii și îi tai cuburi, iar dacă sunt mici îi lași întregi. Încingi uleiul într-un vas antiaderent și prăjești cartofii în baie de ulei până ce s-au rumenit. Îi scoți într-o tavă și îi condimentezi cu sare și piper, după gust. Tai cârnații Chorizo felii și îi prăjești într-o tigaie, apoi îi pui peste cartofi și amesteci.

Aranjezi pe un platou cartofii și feliile de cârnat Chorizo, torni sosul de roșii și îi servești cu maioneză, decorați cu pătrunjel proaspăt tocat.

Încearcă și o gustare sănătoasă pentru copii: cartofi dulci pai, la cuptor.