Piftie de curcan: reţetă dietetică

1 shutterstock 1487222621 jpg jpeg

Piftia sau răcitura este întâlnită şi apreciată peste tot în ţară, de Crăciun, iar în mod tradiţional se prepară din carne de porc, din toate bucăţile de gelatinoase: urechi, picioare, şorici etc. Dacă preferi o variantă light, dar la fel de savuroasă, o poţi prepara din curcan. Condiţia esenţială este să foloseşti bucăţi cu oase (aripă, pulpă, gât) pentru gust, dar şi pentru aportul de gelatină.

Ingrediente

1 kg aripi curcan

500 g piept de curcan

500 g pulpă inferioară curcan

1 căpăţână mare de usturoi

30 g gelatină

1 morcov

1 ceapă

sare

boabe de piper negru

muştar cu boabe, pentru servit

Speli carnea de curcan şi o pui la fiert împreună cu legumele întregi într-o oală mare, cu 4-5 litri de apă. Îndepărtezi spuma care se formează la suprafaţă ori de câte ori este nevoie, adaugi boabele de piper, sare, după gust şi fierbi la foc mic, sub capac, până ce carnea se desprinde de pe oase. Strecori zeama şi laşi carnea la răcit.

Hidratezi gelatina în 150 ml de apă rece. Zdrobeşti usturoiul, îl pui în zeama caldă, adaugi gelatina, potriveşti gustul de sare şi amesteci. Acoperi cu un capac şi dai deoparte. Îndepărtezi pielea şi oasele, rupi carnea fâşii, apoi o aranjezi în boluri sau pe platouri. Strecori din nou zeama, o torni peste carne şi dai bolurile la frigider peste noapte. Decorezi piftia după imaginaţie şi o serveşti cu muştar cu boabe.

FOTO Shutterstock