Plăcintă grecească cu griş (Galaktoboureko)

Grecia este destinaţia preferată a multora dintre noi, vara, dar putem savura gustul şi aromele unice ale mâncărurile lor tradiţionale şi acasă! Iată un desert tradiţional absolut delicios!
Ingrediente
450 g foi de plăcintă
150 g unt
Pentru umplutură:
160 g griş
120 zahăr brun
100 g zahăr tos
500 ml lapte integral
4 ouă
1 linguriţă extract de vanilie
500 g smântână lichidă pentru gătit
Pentru sirop:
225 ml apă
400 g zahăr tos
1 lingură miere, opţional
coaja de la 1 lămâie bio
1 lingură zeamă de lămâie
1 baton scorţişoară
Pentru sirop, pui toate ingredientele într-un vas şi laşi să fiarbă până ce zahărul s-a dizolvat. Adaugi, dacă doreşti, şi o lingură de miere, amesteci şi dai deoparte la răcorit.
Pentru umplutură, torni într-o cratiţă laptele, smântâna şi zahărul brun, fără să amesteci. Când ajunge la punctul de fierbere, adaugi grişul şi vanilia, reduci focul la mediu şi amesteci cu un tel până ce compoziţia devine cremoasă. Stingi aragazul şi acoperi cu un capac.
Baţi albuşurile spumă tare cu 50 g de zahăr, iar în alt castron freci gălbenuşurile cu 50 g de zahăr, câteva minute până îşi dubleză volumul. Încorporezi albuşurile în compoziţia de gălbenuşuri, cu ajutorul unei spatule, şi amesteci circular de jos în sus. Adaugi crema de griş rece, amesteci şi dai deoparte. Ungi o tavă cu unt topit, inclusiv pereţii.
Aşezi la bază jumătate din foile de plăcintă, unse între ele cu unt, torni umplutura, apoi aşezi restul de foi de plăcintă, unse cu unt. Dai tava la cuptorul preîncălzit la 160 °C, 1 h sau 1 h şi 15’ până capătă o crustă aurie. Imediat ce este gata, torni siropul rece. Laşi la răcit, apoi decorezi desertul după imaginaţie.
FOTO Shutterstock