Plăcinţele cu magiun

1 profimedia 0127908368 jpg jpeg
  • Porții: 1 tavă
  • Timp total: 2 h 30 min
  • Pregătire: 2 h
  • Gătire: 30 min
  • Categorie: placinta, prajituri

Ingrediente

● 500 g făină

● 20 g drojdie proaspătă

● 200 ml lapte

● 2 ouă ● 100 g unt

● 50 g zahăr

● 1 plic zahăr vanilat

● 350 g magiun

Pentru firimituri

● 50 g unt ● 50 g zahăr

● 65 g făină

Pentru uns

● 1 ou

● 1 lingură lapte

Mod de preparare

Dizolvi drojdia în 50 ml de lapte cald şi adaugi o linguriţă de zahăr. Cerni făina, faci o gaură în mijlocul ei şi răstorni drojdia. Acoperi vasul şi-l laşi deoparte 20 de minute. Ulterior, pi ouăle, restul de zahăr şi de lapte, zahărul vanilat şi sarea. Amesteci până se omogenizează toate ingredientele. Adaugi untul moale şi frămânţi aluatul până devine elastic. Dacă mai este nevoie, mai pui făină. Acoperi aluatul cu un prosop şi-l laşi deoparte până îşi dublează volumul, aproximativ 1 oră.

Întinzi aluatul, în grosime de 1 centimetru, pe masa presărată cu făină. Tai foaia în pătrăţele de 5 cm, iar în mijlocul fiecăruia pui câte o linguriţă de magiun. Strângi colţurile pătrăţelelor şi le aşezi într-o tavă tapetată. Le mai laşi să crească aproximativ o oră, acoperite cu un prosop.

Pentru decorul de firimituri, amesteci făina cu untul rece tăiat cubuleţe. Adaugi zahărul şi frămânţi până obţii un amestec sfărâmicios.

După ce plăcinţelele au crescut, le ungi cu oul bătut amestecat cu lapte, presari firimiturile şi le dai la cuptorul preîncălzit, la 180 °C, până se rumenesc frumos.

FOTO: Profimedia