Prăjitură cu bulion: retetă veche

Deşi asocierea dintre bulion şi un desert poate să pară ciudată, această prăjitură este absolut delicioasă. Bunicile noastre o preparau des, iar acest deliciu nu trebuie lăsat să se piardă.
Ingrediente
Pentru foi:
15 linguri ulei
15 linguri suc de roşii
9 linguri zahăr
1 linguriţă de bicarbonat de sodiu
1 kilogram făină
½ linguriţă sare
Pentru cremă:
1 l lapte
200 g unt
150 g griş
200 g zahăr
1 esenţă vanilie
400 g gem, după preferinţă
zahăr pudră, pentru decor
Mixezi zahărul, uleiul şi sucul de roşii până obţii o compoziţie aerată. Adaugi în 3 tranşe făina amestecată cu bicarbonatul şi sarea. Omogenizezi şi frămânţi uşor aluatul, apoi îl împarţi în patru bucăţi egale.
Întinzi patru foi, pe care le aşezi pe hârtie de copt şi le coci pe dosul tăvii de aragaz, la 180° C, 7-8 minute. Le laşi la răcit.
Pentru cremă, pui la fiert laptele cu zahărul şi esenţa de vanilie, apoi adaugi grişul în ploaie şi amesteci constant. Fierbi până ce se îngroaşă compoziţia şi laşi la răcit. Mixezi untul moale până devine spumă, apoi îl încorporezi în crema de griş. Asamblezi prăjitura în tava de aragaz: o foaie, jumătate din cremă, a doua foaie, un strat de gem, a treia foaie, restul de cremă şi închei cu o foaie. Acoperi cu folie alimentară şi laşi prăjitură 12-16 ore înainte de a o servi. Decorezi cu zahăr pudră.
FOTO Shutterstock