Prăjitura de casă cu magiun

Poate că cea mai iubită prăjitură de care ne aducem aminte este prăjiturica făcută în casă de bunica, pe fugă, care ieşea la fel de bună ca orice tort greu de preparat. Prăjitura de casă cu magiun se face repede şi este una din cele mai bune prăjituri de casă din reţetele de când lumea.
Ingrediente Prăjitura de casă cu magiun:
Pentru foi:
- 5 linguri zahăr
- 5 linguri lapte
- 5 linguri ulei
- 1 ou
- 1 linguriţă praf de copt
- 250-300 g făină
- Esenţă vanilie
Pentru umplutură:
- 1 borcan de 400 g de magiun de prune
- Nuci tocate sau mărunţite pentru suprafaţa prăjiturii
Mod de preparare Prăjitura de casă cu magiun:
Pentru aluat se freacă oul cu un praf de sare până îşi dublează volumul. Apoi, se adaugă zahărul şi esenţa de vanilie şi se mixează până la obţinerea unei compoziţii cremoase. Se toarnă treptat uleiul şi laptele şi se mixează uşor. Se adaugă făina cernută în prealabil şi se frământă un aluat omogen, care să nu fie lipicios.
Se lasă la odihnit aluatul, apoi se împarte în 3 părţi. Se întinde cu sucitorul două treimi din aluat la dimensiunea tăvii în care urmează să faci prăjitura. Tava se tapetează cu hârtie de copt, aluatul se ridică puţin şi pe margine, apoi se pune magiunul de prune şi stratul de nuci măcinate. Peste se pune restul de aluat făcut ca un grilaj, ca să iasă prăjitura exact ca în reţeta bunicii.
Se lasă la cuptor până se rumeneşte bine şi se încearcă cu scobitura. Mai mult de 30 de minute nu ar trebui să stea, asta în funcţie de cuptorul fiecăruia. Magiunul se poate înlocui cu gem de prune sau orice alt gem, dar prăjitura nu va avea gustul autentic. Nucile pot fi bătute într-un prosop cu un ciocan. Magiunul de prune poate fi în cantităţi mai mari, dacă vă place cu mai multă umplutură. La final, se porţionează în formă de romb şi se serveşte cu lapte proaspăt cald. Poftă bună!