Prăjitură de post cu griş şi bulion

prajitura de post cu gris si bulion jpeg

Pentru a obţine un delicios desert, cu care poţi impresiona gurmanzii, nu ai nevoie de ingrediente sofisticate. Un exemplu este prăjitura de post cu griş şi bulion, reţeta ştiută ca prăjitura „Casnica“ de bunicile şi de mamele care făceau minuni din nimic pe vremea comunismului, când nu găseai de niciunele. Prăjitura de post cu griş şi bulion a fost readusă în atenţia tuturor, dar mai ales a nostalgicilor, de un concurent în cadrul emisiunii „MasterChef“. La acel moment, Dorin Stan a fost aplaudat de chefii Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu şi Sorin Bontea pentru desertul simplu şi aromat care le-a amintit de copilăria trăită în comunism.

Prăjitură de post cu griş şi bulion - Ingrediente pentru foi

15 linguri de ulei 15 linguri suc de roşii/bulion 5 linguri de zahăr 500 g de făină 1/2 linguriţă de bicarbonat esenţă de rom sare

Prăjitură de post cu griş şi bulion - Ingrediente pentru umplutură

1 l de apă

4 linguri de zahăr

200 g de griş

200 g de margarină

75 g nucă de cocos

zeama şi coaja de la o lămâie

400 g gem de prune cu miez de nucă

sare

Prăjitură de post cu griş şi bulion - Mod de preparare

Foile: Se amestecă zahărul, uleiul, esenţa şi bulionul până se obţine o crema spumoasă peste care se adaugă treptat faina amestecată în prealabil cu bicarbonatul şi sarea. Coca elastică rezultată se porţionează în patru bucăţi egale. Fiecare bucată se întinde şi se coace pe dosul tăvii (pudrat cu făină), în cuptorul încins la temperatură medie. Pentru fiecare foaie, timpul de coacere este de şapte minute.

Crema: Se amestecă apa şi zahărul şi se pun la fiert împreună cu sarea şi coaja de lămâie. Când atinge punctul de fierbere puteţi să adăugaţi grişul în ploaie, amestecând continuu. După fierbere, cât timp crema este călduţă, se adaugă margarina şi zeama de lămâie şi se amestecă. Cand se răceşte complet, se adaugă nuca de cocos şi se omogenizează.

Asamblarea: Se pune prima foaie în tavă, peste care se adaugă ½ din cremă. Urmează foaia a doua, peste care se pune gemul. Se continuă cu o altă foaie, restul de cremă şi foaia finală. Se lasă la răcit câteva ore şi apoi se porţionează.

sursa: adevarul.ro