Prăjitura Jerbo cu nucă

O prăjitură delicioasă, excelentă pentru evenimente speciale şi denumită şi Greta Garbo, prăjitura Jerbo cu nucă cucereşte de la prima degustare pe oricine. Aşadar, vă propunem o reţetă minunată, pe care să o savuraţi alături de persoanele dragi.
Ingrediente Prăjitura Jerbo cu nucă:
Pentru foi:
- 250 de grame de unt sau margarină
- 500 de grame de făină
- 1 ou şi 2 gălbenuşuri
- 150 de grame de zahăr pudră
- 2 linguri de smântână
- 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu stins în zeamă de lămâie
- Jumătate de linguriţă de esenţă de vanilie
Pentru umplutură:
- 3 linguri de gem de caise
- 6 linguri de gem de prune
- 3 linguri de zahăr tos
- 180 de grame de nucă măcinată
Pentru glazură:
- 150 de grame de zahăr pudră
- 40 de ml de apă fierbinte
- 2 linguri de cacao
- 1 lingură de ulei fierbinte
- 150 de grame de nucă măcinată
Mod de preparare Prăjitura Jerbo cu nucă:
Pentru obţinerea foilor, se amestecă toate ingredientele într-un castron mare şi se amestecă până se obţine un aluat neted şi elastic. Aluatul se împarte în patru părţi egale şi se întind în foi subţiri de 22*33 de cm.
Prima foaie se pune într-o tavă de copt acoperită cu hârtie de copt. Se întinde frumos şi se pun peste foaie 3 linguri de gem de prune, peste care se presează 60 de grame de nucă măcinată. Peste nucă se pune cât mai uniform o lingură de zahăr. Se pune apoi a doua foaie, care se unge cu gem de caise.
Peste gemul de caise se pune nucă, zahăr şi apoi ultima foaie, peste care se pune gemul de prune rămas şi nucă. Ultima foaie trebuie înţepată cu furculiţa uniform. Prăjitura se coace în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius timp de 30-40 minute.
Uleiul şi apa se încălzesc până aproape de fierbere, apoi se adaugă zahărul amestecat cu cacao şi se amestecă până la omogenizare. Glazura se întinde rapid peste prăjitură, deoarece se întinde mult mai uşor când este caldă. Se pune peste glazură nucă măcinată şi se serveşte cu dragoste. Poftă bună!