Reţeta zilei de marţi. Cozonac cu prune

cozonac cu prune jpeg

Copturile ritualice sunt mult şi cu rostul lor în Postul Paştilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită şi până la colacii mari, mai ales în zilele de pomenire a morţilor. Un astfel de colac, numit „uitata”, este mai mare şi redesenează, fidel, chipul omenesc. Se dă de pomană pentru morţii care nu au fost amintiţi de mult în rugăciuni. Perioada aceasta culminează de Paşti, cu colacul de cinste. Şi pentru că niciodată reţetele nu-s destule, în aşteptarea Paştilor vă propun o reţetă de cozonac cu prune, culeasă de pe Valea Mureşului.

Ai trebuinţă de: Un kg făină de patisserie, 250 g zahăr tos, 300 g unt, 4 gălbenuşuri, două plicuri cu zahăr vanilinat, coaja rasă de la o lămâie, un pliculeţ cu praf de copt, 50-75 ml apă (după cât cere făina), o jumătate de linguriţă de sare fină. Pentru umplutură: 100 g alone, 50 g migdale, 100 g prune uscate fără sâmburi, 100 g zahăr tos, o linguriţă de scorţişoară măcinată.

Află reţeta pe ANTENA SATELOR.

ANTENA SATELOR