Sarmale de post cu ciuperci, nuci şi stafide

sarmale cu pasat si ciuperci jpeg

Ştiai că în zilele de post, poţi adăuga în compoziţia de sarmale linte, brânză tofu, sfeclă şi chiar stafide ori nuci? Pentru această perioadă avme pentru voi o reşetă delicioasă de sarmale de post cu ciuperci, nuci şi stafide. Denumirea sarmalelor are origini turceşti. Cuvântul „sarma“ a fost preluat de români şi de sârbi, iar ungurii îi zic „szárma“. La noi se mai numesc şi „găluşti“ sau „găluşte“, iar dacă ajungi prin părţile Bucovinei şi urmează să fii servit cu găluşti, să ştii că acestea nu au nicio legătură cu biluţele albe, din griş şi ou. În unele zone de la noi din ţară, sarmalele se învelesc în frunze de hrean sau de ştevie, pentru că le conferă un gust aparte.

Sarmale de post cu ciuperci, nuci şi stafide - Ingrediente (20-25 sarmale)

2 kg varză murată 3 cepe mari 200 g orez 2 morcovi mari 800 g ciuperci champignon 50 g stafide galbene 100 g nuci 2 foi de dafin cimbru uscat 2 linguri pastă de roşii 250 ml pulpă de roşii din conservă mărar verde pătrunjel verde 3-4 linguri ulei sare piper

Sarmale de post cu ciuperci, nuci şi stafide - Mod de preparare

Se desface varza în foi, se scot nervurile, se pregătesc foile pentru sarmale, se lasă la desărat în apă rece circa 20 de minute, apoi se scurg bine de apă. Se toacă ceapa mărunt, se căleşte în ulei, împreună cu morcovii raşi pe răzătoarea cu ochiuri mari, se adaugă apoi ciupercile tăiate cubuleţe şi se călesc până se înmoaie bine. Se adaugă orezul spălat şi scurs de apă. Se călesc până scade zeama şi orezul este pe jumătate pătruns. Se ia de pe foc şi se lasă circa 10 minute să se umfle orezul.

Se amestecă totul cu stafidele, nucile sfărâmate, cimbru, mărar, pătrunjel, se asezonează cu 2 linguri pastă de roşii, sare şi piper, după gust. Se pune câte puţină compoziţie pe fiecare foaie

de varză, se rulează şi se sigilează la capete. Se aşază sarmalele pe un pat de varză tocată mărunt, una lângă alta, cât mai bine fixate pentru a nu se desface la fiert. Se adaugă

foile de dafin şi se acoperă sarmalele cu un strat de varză tocată.

Se toarnă peste sarmale pulpa de roşii cu zeamă cu tot, se mai adaugă apă cât să le acopere, se pune capac şi se aşază la fiert, la foc mic, pentru circa 2 ore. Când varza este

bine pătrunsă, se pune vasul la cuptor pentru încă 30 de minute. Sarmalele de post cu ciuperci, nuci şi stafide se servesc calde cu mămăliguţă.