Sărmăluţe în foi de viţă
Ingrediente:
2 piepţi de pui, dezosaţi şi tocaţi 80 g orez 1 legătură de pătrunjel 1 legătură de mărar 5 linguri bulion 3 cepe oregano uscat frunze murate de viţă-de-vie 150 ml borş 3-4 linguri de ulei rozmarin, pentru decor sare piper
Mod de preparare:
Pui carnea tocată într-un vas. Separat, căleşti ceapa şi orezul spălat şi scurs. Torni amestecul peste carnea tocată, adaugi oregano, o lingură de bulion, verdeaţa şi condimentezi cu sare şi piper, după gust. Amesteci foarte bine compoziţia cu mâna. Speli frunzele de viţă, le tai codiţele, le laşi la desărat aproximativ 2 ore, apoi le opăreşti, 5 minute, în apă clocotită. Le scoţi cu grijă şi le laşi să se răcească într-o sită. Iei câte o lingură din amestecul de carne şi pui pe frunza de viţă, rulezi strâns, apoi introduce capetele frunzei.
Acoperi fundul vasului, în care fierbi sarmalele, cu 3-4 frunze de viţă, le aşezi în straturi şi acoperi din nou cu frunze. Torni apă cât să le acopere şi ţii sarmalele la foc mic, 40- 50 de minute, cu capac.Diluezi bulionul rămas în borş. Torni amestecul peste sarmale şi laşi la fiert, în cuptor, până capătă o pojghiţă închisă la culoare. În momentul servirii, decorezi sarmalele, dacă vrei, cu rozmarin proaspăt.
Dificultate medie
5 porţii
Timp de preparare: 1h şi 30’