Sorbetul, desertul ideal pentru vară

sorbet capsuni desert shutterstock 79936192 jpeg

Povestea sorbetului este una fascinantă care te poartă de pe vremea împăratului Nero până în zilele noastre. Te invităm în această dulce călătorie, iar la sfârşit îţi propunem şi o reţetă de sorbet cu căpşuni.

Fructe proaspete, zahăr, lămâie, gheaţă şi apă, uneori puţin vin sau şampanie şi gata desertul! Este ideal în după-amiezile toride de vară, pentru că este răcoritor şi are toate atuurile unui desert fin şi savuros.

Arome divine

Deşi originea sorbetului este disputată şi astăzi, o legendă spune că împăratul Nero a inventat băutura în secolul I î.Hr., el trimiţându-şi scalvii să aducă gheaţă de pe crestele Munţilor Alpi. Aceasta era preparată pentru serbările date de împărat, cu nectar, miere şi vin. De asemenea, şi chinezii foloseau gheaţă, pastă de fructe şi sucuri pentru a prepara o băutură asemănătoare încă de acum câteva mii de ani.

Deserturile congelate au fost aduse în Franţa pe la 1533, când Caterina de Medici s-a măritat cu ducele de Orléans, care avea să devină regele Henric al II-lea. Până la sfârşitul secolului al XVII-lea, sorbetul a fost servit pe străzile Parisului, mai târziu ajungând în Anglia şi în restul Europei.

Timp de câteva secole, prepararea sorbetului depindea numai de aprovizionarea cu gheaţă, care era adusă din munţi şi păstrată în puţuri sau depozite de gheaţă. Stocarea în „camere frigorifice“, aflate adânc în pământ, a făcut ca gheaţa să poată fi păstrată pentru o perioadă mai lungăde timp, luni sau chiar ani. Din cauza procurării anevoioase a ingredientului de bază, sorbetul era un apanaj al bogaţilor care îşi permiteau să facă rost de ingredientul de bază - gheaţa. Pentru mai mult de 100 de ani, reţeta şi gusturile au fost doar privilegiul nobililor Europei.

Rece şi sănătos

Sorbetul se face în principal din apă fructe şi zahăr. Se poate adăuga lichior, vin sau şampanie. La dineurile elegante, sorbetul se serveşte între două feluri de mâncare, tocmai pentru a răcori gura şi a pregăti papilele gustative pentru felul următor. În restaurantele de fiţe, sorbetul este servit cu o cupă de şampanie, stropit cu puţin vin şi acoperit cu coajă de lămâie. În America, se serveşte îna­intea deserturilor.

Sorbetul este dulcele ideal pentru persoanele care nu pot asimila lactoza, pentru că nu conţine lapte, ci doar apă sau suc de fructe. Are puţine calorii, nu are grăsimi şi, mai ales, şi este fără colesterol, sorbetul are un gust delicios cu arome uimitoare.

Prepară şi tu reţeta pe care ţi-o propunem şi te vei îndrăgosti de rafinatul sorbet.

 

Sorbet de lămâie cu căpşuni

Ingrediente

4 căni cu căpşuni 1 cană cu suc proas­păt de lămâie ½  cu suc proaspăt de portocale zahăr după gust 1 vârf de cuţit de sare mentă sau fructe proaspete pentru decor

Mod de preparare

Aşezi fructele într-un vas şi le stropeşti cu zeamă de lămâie şi le dai la frigider, la ca să se răcească bine. Într-un bol de plastic amesteci zahărul, sucurile, cu sarea, mixând continuu până când se topeşte, apoi pui fructele, amesteci şi dai la congelator. După 45 de minute scoţi bolul şi mixezi, apoi îl pui la loc. Procedezi aşa de cel puţin 6 ori, din 15 în 15 minute. Serveşti în pahare reci, decorat cu mentă.