Tartă cu ceapă, smântână şi caşcaval

1 shutterstock 219174364 jpg jpeg

De inspiraţie franceză, această tartă sărată e perfectă într-o zi rece de iarnă. E consistentă şi plină de arome, e perfectă atât la prânz, cât şi la cină.

300 g făină

6 linguri apă foarte rece

150 g unt

1 praf de sare

600 ceapă albă

250 ml smântână lichidă pentru gătit

1 lingură zahăr brun

3 ouă

100 g unt

80 ml vin alb sec

sare

piper

150 g caşcaval ras

Combini untul cu făina, cu sarea şi amesteci. Torni apa şi frămânţi încontinuu până obţii un aluat consistent. Întinzi o foaie pe masa presărată cu făină şi o aşezi într-o tavă rotundă, tapetată, inclusiv pe margini. Dai la rece 30 de minute, apoi înţepi aluatul din loc în loc şi îl bagi la cuptorul încins 10 minute. Scoţi ţi laşi la răcit.

Între timp, te ocupi de umplutură. Topeşti untul şi căleşti ceapa tăiată julien până devine sticloasă, adaugi zahărul, mai ţii câteva minute, torni vinul şi o laşi până când se evaporă lichidul.

Baţi ouăle, apoi le amesteci cu smântâna, cu 100 g de caşcaval, cu ceapa răcită şi potriveşti gustul de sare şi piper. Răstorni compoziţia în aluatul copt, presari restul de caşcaval şi dai din nou plăcinta la cuptor până se rumeneşte frumos

FOTO Shutterstock