Tartă cu praz şi afumătură

Este că vorbim de o combinaţie de gusturi şi arome la care nu v-aţi fi aşteptat? Am putea spune că este chiar inedită, neobişnuită, dar cu siguranţă merită încercată.
Ce ai nevoie
Pentru aluat
150 g unt 300 g făină 2-3 linguri apă rece ½ linguriţă sare
Pentru umplutură
3 fire de praz (partea albă)
2 felii de costiţă afumată
200 ml smântână groasă
3-4 ouă
2-3 linguri lapte
100 g caşcaval ras
oregano
maghiran
busuioc
sare
piper
Cum se prepară
Se amestecă untul tăiat bucăţele cu făina până se formează un aluat nisipos. Se adaugă sarea şi câte puţină apă, frământând până se formează un aluat omogen şi elastic. Se înveleşte într-o folie alimentară şi se lasă la rece circa două ore.
Între timp, se taie costiţa şuviţe subţiri, se rumenesc uşor într-o tigaie neaderentă, apoi se scot deoparte. În grăsimea rămasă se sotează prazul tăiat rondele subţiri, apoi se lasă să se răcească.
Se întinde aluatul într-o foaie subţire cu care se tapetează o formă de tartă unsă şi tapetată cu făină. Se înţeapă în mai multe locuri cu furculiţa. Separat, se amestecă prazul şi costiţa cu ouăle bătute cu smântâna , caşcavalul ras şi laptele. Se asezonează, după gust, cu ierburi aromate, sare şi piper, apoi se toarnă în formă şi se coace, la foc potrivit, circa 45 de minute. Se serveşte caldă.
sursa foto: Shutterstock