Tort Doboş cu migdale FOTO

tort dobos cu migdale jpeg

Tortul Doboş a fost inventat în anul 1884 de unul dintre cei mai mari cofetari ai Imperiului Austro-Ungar, Carl Jozsef Doboş. Vreme de 20 de ani reţeta tortului a fost secretă, maestrul nedivulgând niciunul dintre ingredientele folosite. Abia în 1906, maestrul Doboş a publicat reţeta originală.

Pentru a obţine un tort Doboş cu migdale reuşit, foloseşte unt şi cacao de foarte bună calitate. Ţine ingredientele, peste noapte, la temperatura camerei. Ca să nu plesnească stratul de caramel, când porţionezi foaia, încălzeşte uşor lama cuţitului.

Tort Doboş cu migdale - Ingrediente (1 tort)

Pentru 6 foi 6 ouă 150 g zahăr 75 g făină 25 g amidon 1 vârf de cuţit de sare esenţă de vanilie

4 ouă

200 g zahăr

150 g cacao

1 pachet de unt

200 g zahăr

8 linguri apă

zeama de la 1 lămâie

fulgi de migdale

Tort Doboş cu migdale - Mod de preparare

Pentru foi, separi gălbenuşurile de albuşuri. Amesteci energic gălbenuşurile cu zahărul şi esenţa de vanilie până obţii o compoziţie deschisă la culoare. Baţi albuşurile cu sare până devin o spumă tare şi le încorporezi în crema de gălbenuşuri. Adaugi, în ploaie, făina, amestecând continuu şi încet.

Împarţi aluatul în 6 părţi egale, le întinzi, le aşezi într-o tavă, cu hârtie de copt, şi coci fiecare foaie aproximativ 5 minute. Laşi la răcorit.

Pentru cremă, baţi ouăle cu zahărul până-şi dublează volumul. Adaugi cacaua şi amesteci până se încorporează în cremă. Înglobezi untul moale şi o dai la frigider. Pentru caramel, pui la foc zahărul, apa şi zeama de lămâie. Amesteci continuu până se topeşte zahărul şi se caramelizează. Pui caramelul pe una dintre foile coapte, apoi îl întinzi, porţionezi şi o laşi deoparte.

Pentru asamblarea tortului, aşezi o foaie, o ungi cu cremă, apoi adaugi o altă foaie şi iar cremă, până termini cele 5 foi. Îmbraci tortul într-un strat subţire de cremă, pe margini presari fulgii de migdale, iar deasupra aşezi foaia porţionată şi dată cu caramel.