Pui cu tarhon în stil franţuzesc

Pui cu tarhon în stil franţuzesc jpeg

Tarhonul: minunea cu aromă picantă, dulce şi pătrunzătoare

Menţionat pentru prima dată în Spania, în secolul al XIII-lea, acest condiment cu aromă bogată şi plăcută îşi are de fapt originea în Asia Centrală. În trecut, se credea că tarhonul poate vindeca muşcătura de şarpe, poate şi datorită formei tuberculului. De aici vine şi numele plantei, care în multe limbi moderne indică referinţa la „tarkhun“ (dragon - în limba arabă – n.n.). Combinaţiile ideale ale tarhonului sunt cu busuioc, frunze de dafin, mărar, usturoi, leuştean, măghiran, cimbru, pătrunjel sau hasmaţuchi. Tarhonul este utilizat pentru a condimenta diverse salate, sosuri, mâncăruri pe bază de ouă, peşte, crustacee, carne de pui, de curcan, de viţel etc. În gastronomie, tarhonul de origine franceză este superior celui rusesc, datorită gustului şi miresmei specifice acestuia. În sudul Europei reprezintă un ingredient-cheie al amestecurilor sofisticate de ierburi specifice artei culinare, fiind preferat în stare proaspătă de câte ori este posibil. Păstrat la rece, departe de umezeală şi de căldură, tarhonul abia cules îşi conservă proprietăţile câteva zile. Cel uscat are o aromă foarte slabă, motiv pentru care planta este în general populară mai ales datorită aromei pe care o imprimă pastei de muştar. La fel ca pătrunjelul, poate fi uscat acasă, însă metodele de conservare industrială asigură produsului final calităţi net superioare.

Pui cu tarhon în stil franţuzesc - reţetă

Ingrediente pui cu tarhon:

1 lingură unt

3 cepe roşii, tăiate mărunt

1 pui, împărţit în 8 bucăţi

160 ml vin alb

160 ml supă de pui

160 ml smântână (18% grăsime)

½ cană frunze de tarhon proaspăt

1 lingură suc proaspăt de lămâie

sare şi piper

Mod de preparare pui cu tarhon:

Topeşti o linguriţă şi jumătate de unt într-o tigaie, la foc mediu. Adaugi ceapa şi laşi să se rumenească pentru 3-4 minute, amestecând din când în când. Tapetezi o tavă cu hârtie de copt. Folosind o lingură cu fante, transferi ceapa în vasul pregătit pentru a fi introdus la cuptor. Reduci flacăra aragazului şi pui restul de unt în tigaie, la topit.

Folosind hârtie absorbantă, ştergi temeinic puiul. Asezonezi cu sare şi piper. Aranjezi puiul în tigaie, cu pieliţa în jos şi laşi la foc mediu, până se rumeneşte, pentru 5-8 minute. Întorci carnea şi o laşi pe foc pentru încă 2 minute, până capătă o culoare aurie. Aşezi puiul în tavă, cu pieliţa în sus. Încălzeşti cuptorul.

Torni vinul alb şi supa de pui în tigaie, amestecându-le energic pentru a încorpora în sosul lor fragmentele solide din tigaie. Transferi totul în tavă şi adaugi smântâna, un sfert de cană de frunze de tarhon şi sucul de lămâie.

Introduci tava la cuptor şi o laşi pentru 40 de minute. În partea mai groasă a pulpei faci o incizie. Dacă zeama care curge este incoloră, atunci puiul este copt.

Scoţi din cuptor, aşezi pe un platou şi decorezi cu restul de frunze de tarhon. Condimentezi cu sare şi piper, după gust. Serveşti mâncarea caldă.