Top 3 reţete inedite cu orez pe care le ai la îndemână

6 shutterstock 608565491 jpg jpeg

Orezul este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, în special în Asia, iar numărul preparatelor în care poate fi folosit este uriaş: feluri principale, gustări, garnituri, deserturi şi băuturi. Cât despre valoarea nutriţională, orezul este o sursă excelentă de carbohidraţi, de fibre alimentare, proteine, vitamine şi minerale.

Nimeni nu ştie cu exactitate de când este cultivat şi consumat orezul, însă mulţi istorici cred că planta este originară din India, unde arheologii au descoperit acest „aur“ alb, cu o vechime de 4530 de ani. În 2800 î.H., împăratul Chinei şi-a dat seama de importanţa plantei pentru poporul său şi a instituit ceremonii anuale dedicate orezului.   

Orezul se regăseşte sub diferite tipuri şi culoare. Ai remarcat adeseori că orezul fie are bob lung, fie scurt sau mediu. Ca textură, boabele pot fi lipicioase (glutinoase) ori au o textură normală. Cele mai comune tipuri de orez sunt arborio, negru, roşu, basmati, Jasmine şi sălbatic. Atenţie, însă, excesul de orez poate creşte riscul apariţiei de sindrom metabolic – o categorie de afecţiuni care se pot dezvolta împreună şi care se referă la bolile cardiovasculare, accident vascular cerebral şi diabet de tip 2. 

Desert turcesc cu orez (Sütlaç)

5 shutterstock 1524490283 jpg jpeg

Ingrediente

  • 200 g orez 
  • 250 ml lapte plus 2 linguri
  • 200 g zahăr
  • 1 esenţă de vanilie
  • 1 lingură amidon 
  • 1 gălbenuş  
  • 1 praf de sare

Mod de preparare 

Preîncălzeşti cuptorul la 180  °C. 

Speli orezul şi îl pui la fiert, conform instrucţiunilor de pe ambalaj, cu un praf de sare. Când e fiert, îl scurgi şi torni peste el laptele, zahărul şi esenţa de vanilie. Mai laşi pe aragaz 10 minute, la foc mic. 

Într-un bol, amesteci amidonul cu o lingură de lapte rece şi îl torni peste compoziţia de orez. Amesteci, la foc mic, până obţii un fel de budincă. Pui compoziţia în forme individuale, termorezistente. Baţi gălbenuşul cu puţin lapte, iar amestecul îl adaugi deasupra fiecărei budinci. 

Laşi la cuptor aproximativ 20 de minute până ce desertul prinde o crustă arămie. Serveşti desertul rece.  

Salată cu orez sălbatic

shutterstock 766016479 jpg jpeg

Ingrediente 

  • 1 rodie 
  • 100 g orez sălbatic 
  • 50 g nuci pecan 
  • 100 g brânză feta 
  • 200 g rucola 
  • 30 g merişoare uscate, opţional

Pentru dressing 

  • ½ ceapă albă
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură miere
  • 2  lingur i  zeamă de lămâie
  • sare, după gust 

Mod de preparare 

Pentru salată, fierbi orezul, îl scurgi şi îl laşi la răcit. Mărunţeşti nucile pecan, fărâmiţezi brânza feta şi scoţi sâmburii de rodie. Speli rucola, o aşezi în două boluri adânci şi adaugi peste ea orezul, nucile, brânza feta şi, dacă doreşti, merişoare uscate.

Pentru dressing, tai ceapa mărunt şi o sotezi într-o tigaie unde ai turnat o lingură cu ulei de măsline. În robotul de bucătărie, pui ceapa sotată şi restul de ingrediente. Asezonezi cu sare după gust. Mixezi până obţii un sos. 

Supă de orez cu legume 

3 shutterstock 156158960 jpg jpeg
  • 2 lingură ulei de măsline
  • 1 ceapă albă
  • 1 morcov mare 
  • ½  ţelină
  • 800 ml supă de legume
  • ½ dovlecel
  • 1 linguriţă turmeric
  • sare, după gust
  • 100 g fasole roşie din conservă
  • 150 g orez alb 
  • verdeaţă, pentru decor

Încingi uleiul într-o cratiţă. Pui ceapa tocată mărunt, morcovul şi ţelina date prin răzătoarea mare. Amesteci şi laşi la foc mediu, timp de 4-5 minute. Torni supa de legume. Adaugi orezul, dovlecelul tăiat cuburi, fasolea, condimentezi cu sare şi turmeric. Acoperi cu un capac şi laşi să fiarbă la foc mediu aproximativ 20-25 de minute. Serveşti supa imediat şi decorezi cu verdeaţa preferată.

Poftă bună!

SURSĂ FOTOGRAFII: Shutterstock.com

Vezi şi 10 reţete delicioase cu orez

10 reţete delicioase cu orez

1 89371707 m jpg jpeg