Orezul este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, în special în Asia, iar numărul preparatelor în care poate fi folosit este uriaş: feluri principale, gustări, garnituri, deserturi şi băuturi. Cât despre valoarea nutriţională, orezul este o sursă excelentă de carbohidraţi, de fibre alimentare, proteine, vitamine şi minerale.

Nimeni nu ştie cu exactitate de când este cultivat şi consumat orezulînsă mulţi istorici cred că planta este originară din India, unde arheologii au descoperit acest „aur alb, cu o vechime de 4530 de aniÎn 2800 î.H., împăratul Chinei şi-a dat seama de importanţa plantei pentru poporul său şi a instituit ceremonii anuale dedicate orezului.   

Orezul este preţios în diverse culturi ale lumii şi de multe ori este asociat cu prosperitatea. De pildă, în mitologia japoneză, zeul Inari „protejează culturile de orez, în timp ce indienii au o zeiţă pe nume Dewie Srie, care are grijă de această plantă valoroasă. Adesea, oamenii percep orezul ca fiind un simbol al fertilităţii, de aceea, la ieşirea mirilor din biserică, se obişnuieşte să se arunce cu orez, pentru ctinerii să aibă o căsnicie roditoare. 

Încetul cu încetul, datorită numeroaselor exepediţii, orezul a ajuns şi în Europa. După secolul al XV-lea, alimentul s-a răspândit mai întâi în Italia şi Franţa, apoi pe tot continentul

Orezul se regăseşte sub diferite tipuri şi culoare. Ai remarcat adeseori că orezul fie are bob lung, fie scurt sau mediu. Ca textură, boabele pot fi lipicioase (glutinoase) ori au o textură normală. Cele mai comune tipuri de orez sunt arborio, negru, roşu, basmati, Jasmine şi sălbatic. Atenţie, însă, excesul de orez poate creşte riscul apariţiei de sindrom metabolic – o categorie de afecţiuni care se pot dezvolta împreună şi care se referă la bolile cardiovasculare, accident vascular cerebral şi diabet de tip 2. 

Desert turcesc cu orez (Sütlaç)

Ingrediente

  • 200 g orez 
  • 250 ml lapte plus 2 linguri
  • 200 g zahăr
  • 1 esenţă de vanilie
  • 1 lingură amidon 
  • gălbenuş  
  • 1 praf de sare

Mod de preparare 

Preîncălzeşti cuptorul la 180  °C. 

Speli orezul şi îl pui la fiert, conform instrucţiunilor de pe ambalaj, cu un praf de sare. Când e fiert, îl scurgi şi torni peste el laptele, zahărul şi esenţa de vanilie. Mai laşi pe aragaz 10 minute, la foc mic. 

Într-un bol, amesteci amidonul cu o lingură de lapte rece şi îl torni peste compoziţia de orez. Amesteci, la foc mic, până obţii un fel de budincă. Pui compoziţia în forme individuale, termorezistente. Baţi gălbenuşul cu puţin lapte, iar amestecul îl adaugi deasupra fiecărei budinci. 

Laşi la cuptor aproximativ 20 de minute până ce desertul prinde o crustă arămie. Serveşti desertul rece.  

 

Salată cu orez sălbatic

Ingrediente 

  • 1 rodie 
  • 100 g orez sălbatic 
  • 50 g nuci pecan 
  • 100 g brânză feta 
  • 200 g rucola 
  • 30 g merişoare uscate, opţional

Pentru dressing 

  • ½ ceapă albă
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură miere
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • sare, după gust 

Mod de preparare 

Pentru salată, fierbi orezul, îl scurgi şi îl laşi la răcit. Mărunţeşti nucile pecan, fărâmiţezi brânza feta şi scoţi sâmburii de rodie. Speli rucola, o aşezi în două boluri adânci şi adaugi peste ea orezul, nucile, brânza feta şi, dacă doreşti, merişoare uscate.

Pentru dressing, tai ceapa mărunt şi o sotezi într-o tigaie unde ai turnat o lingură cu ulei de măsline. În robotul de bucătărie, pui ceapa sotată şi restul de ingrediente. Asezonezi cu sare după gust. Mixezi până obţii un sos. 

Torni dressingul peste salată şi decorezi cu seminţe de rodie

 

Supă de orez cu legume 

Ingrediente 

  • 2 lingură ulei de măsline
  • 1 ceapă albă
  • 1 morcov mare 
  • ½ ţelină
  • 800 ml supă de legume
  • ½ dovlecel
  • 1 linguriţă turmeric
  • sare, după gust
  • 100 g fasole roşie din conservă
  • 150 g orez alb 
  • verdeaţă, pentru decor

Mod de preparare 

Încingi uleiul într-o cratiţă. Pui ceapa tocată mărunt, morcovul şi ţelina date prin răzătoarea mare. Amesteci şi laşi la foc mediu, timp de 4-5 minute. Torni supa de legume. Adaugi orezul, dovlecelul tăiat cuburi, fasolea, condimentezi cu sare şi turmeric. Acoperi cu un capac şi laşi să fiarbă la foc mediu aproximativ 20-25 de minute. Serveşti supa imediat şi decorezi cu verdeaţa preferată.

Poftă bună!

SURSĂ FOTOGRAFII: Shutterstock.com

 

Vezi şi 10 reţete delicioase cu orez

 

Loading...