Trei reţete cu broccoli
Printre multiplele beneficii ale consumului de broccoli se numără şi conţinutul ridicat de fier şi potasiu care ajută la combaterea anemiei şi a durerilor articulare. Pe lângă faptul că este gustos, broccoli conţine şi foarte mulţi nutrienţi. În cantităţile cele mai mari se regăsesc: vitamina C, calciu, magneziu, fosfor şi potasiu. Acest aliment conţine şi doze generoase de fibre, seleniu şi luteină. Mai mult, broccoli se remarcă printr-un conţinut bogat de acid folic, fier şi vitamina A.
Supă cremă de brocoli
Ingrediente:
1 buchet de brocoli
1 morcov
1/2 rădăcină de brocoli
1 ceapă
2 căţei de usturoi
2 linguri smântână
1 cartof
Cum se prepară:
Se desface buchetul de brocoli în floricele mici, se toacă, la fel şi morcovul, rădăcina de pătrunjel, cartoful şi ceapa.
Într-o oală cu apă clocotindă se pun toate legumele, în afară de brocoli, pentru că acesta fierbe mai uşor.
Când legume sunt aproape gata, se adaugă şi brocoli. Se scot legumele când s-au fiert şi se păstrează puţină supă rămasă.
Într-o cratiţă, se topeşte o lingură de unt şi se prăjeşte puţin usturoiul zdrobit. Se adaugă o lingură de supă de legume, apoi se pun legumele.
Se pune tot amestecul într-un blender, împreună cu smântâna, sarea, piperul şi se mixează câte puţin, adăugând, la nevoie, supă de legume până ce consistenţa ajunge ca cea a unei smântâne.
Se serveşte cu crutoane şi puţină boia dulce pe deasupra.
Cartofi gratinaţi cu brocoli
Ingrediente:
1 kg cartofi noi
1 căpăţână
broccoli
400 ml lapte
4 ouă
300 g telemea de capră
250 g smântână
3 căţei de usturoi
1 praf de nucşoară
sare
piper
unt
Mod de preparare:
Rupi broccoli bucheţele, le speli sub jet de apă şi le opăreşti câteva minute în apă cu sare, le scurgi şi le pasezi. Le laşi deoparte. Speli cartofii şi îi fierbi în coajă 20 de minute. Îi scoţi, îi laşi la răcit, îi descojeşti şi îi tai rondele. Torni peste ei laptele şi amesteci. Adaugi 2 ouă bătute, jumătate din cantitatea de brânză, sare, piper, după gust, nucşoară şi amesteci bine toate ingredientele. Ungi o tavă cu unt, pui usturoiul mărunţit şi răstorni cartofii. Îi aranjezi în straturi şi pui printre ei broccoli pasat. Presari restul de brânză, adaugi smântâna, ouăle bătute, în prealabil şi câteva cubuleţe de unt. Dai tava la cuptorul
încins şi o ţii până se rumenesc cartofii.
Broccoli cu susan şi portocală
Ingrediente pentru broccoli cu susan şi portocală (4 porţii)
350 g broccoli
1/2 linguriţă amidon de porumb
1/4 cană suc proaspăt de portocale
1/4 linguriţă coajă de portocală
2 linguri sos de soia
1/2 linguriţă ghimbir
1 căţel de usturoi
1/2 linguriţă ulei de susan
1 ceapă verde
1/2 linguriţă seminţe de susan
sare
fulgi de ardei iute, după gust (opţional)
Mod de preparare broccoli cu susan şi portocală
Dai ghimbirul prin răzătoare, cât mai fin. Toci usturoiul cât mai mărunt.
Fierbi într-o cratiţă mare o cantitate de apă cu sare. Adaugi bucheţelele de broccoli şi fierbi 1 minut. Scurgi apa şi pui imediat bucăţile de broccoli într-un bol mare de gheaţă, pentru ca leguma să se păstreze intactă.
Adaugi într-un bol mic sucul de portocală, sosul de soia, coaja de portocală şi amidonul de porumb. Amesteci până când amidonul se dizolvă.
Încingi la foc mare un wok sau o tigaie mare antiaderentă şi mai adâncă. Adaugi uleiul de susan, ceapa verde tocată, usturoiul şi ghimbirul. Sotezi preţ de 30 de secunde. Adaugi sosul şi apoi broccoli şi sotezi 1 sau 2 minute, până când vezi că leguma devine fragedă şi crocantă.
Presari peste broccoli seminţele de susan şi, opţional, fulgii de ardei iute. Serveşti imediat.