Zahărul: inamic sau prieten?

5 shutterstock 160400168 jpg jpeg

Probabil că auzi foarte des cât de periculos este zahărul pentru sănătatea ta. Dacă nu ai o boală serioasă, cum este diabetul, nu ai motive de îngrijorare decât dacă îl consumi în exces. Un consum moderat sau limitat nu va dăuna organismului. Iată câteva lucruri importante pe care trebuie să le ştii despre zahăr.

Zaharurile sunt carbohidraţi de care organismul are nevoie pentru a funcţiona. Aceştia sunt transformaţi în glucoză pentru a alimenta celulele, furnizând energia de care organismul are nevoie pentru a funcţiona. Când corpul are suficient zahăr în stoc, transformă excesul în grăsime. O alimentaţie bogată în zahăr favorizează apariţia a numeroase probleme de sănătate: obezitate, boli cardiace, dezechilibre hormonale.

Prepară un delicios Sufleu de ciocolată, fără zahăr

Prepară un delicios Sufleu de ciocolată, fără zahăr

1 sufleu de ciocolata jpg jpeg

Poate crezi că tu controlezi consumul de zahăr - de exemplu - numeri câte linguriţe adaugi în ceai sau cafea şi limitezi consumul de dulciuri şi sucuri. Dar sunt şi multe pericole ascunse, de aceea este esenţial să citeşti etichetele produsele. Astăzi, foarte multe produse conţin zahăr: pâinea, lactatele, conservele, chiar şi unele mezeluri.

Dacă ţinem cont că zahărul este adăugat şi în alimente la care nu ne aşteptăm, ajungem să depăşim uşor doza zilnică recomandată. 

Zahărul nu este un aliment de pe lista celor interzise, ci doar unul ce trebuie consumat cu moderaţie. Zahărul alb nu este decât o sursă de calorii goale, deoarece nu conţine fibre, vitamine sau minerale. În plus, el are un indice glicemic foarte ridicat, ceea ce duce în timp la apariţia diabetului. Dacă nu poţi renunţa la zahăr, îl poţi alege pe cel mai sănătos: brut necristalizat. Acesta are un conţinut mai mic de sucroză (85%) decât cel alb sau brun (99%) şi, în plus, este şi sursă de vitamine din complexul B.

Află cum faci rapid un desert fără zahăr: Cremă de iaurt cu banane

Află cum faci rapid un desert fără zahăr: Cremă de iaurt cu banane

4 shutterstock 722669902 jpg jpeg

Dintre toate tipurile de glucide, zahărul alb este cel care stimulează cel mai mult producţia de insulină. În schimb, fructoza (zahărul din fructe) satisface nevoia de dulce, dar glicemia nu creşte brusc după consumul ei. De aceea, dacă ai poftă de ceva dulce, mănâncă fructe!

Chiar dacă eşti la dietă poţi savura un Tort fără zahăr, cu ciocolată şi portocale

Chiar dacă eşti la dietă poţi savura un Tort fără zahăr, cu ciocolată şi portocale

3 shutterstock 284245076 jpg jpeg

Printre cele mai dulci fructe se numără strugurii, bananele, perele, stafidele, smochinele şi curmalele. De asemenea, dacă ai probleme de sănătate sau dacă vrei să ţii sub control consumul de zahăr, poţi alege îndulcitorii. Optează însă pentru cei naturali - sorbitol, manitol, xiloza, fructoza -, care se obţin din fructe sau legume. Îndulcitorii artificiali (aspartam, ciclamat) nu sunt cea mai sănătoasă opţiune, deoarece studiile au arătat că pot perturba, în timp, metabolismul şi digestia. 

FOTO: Shutterstock