În plin post al Crăciunului, reţetele simple cu cartofi sunt la ordinea zilei în casele unde nu se mănâncă de dulce. Una dintre cele mai folosite legume, cartoful poate fi consumat fiert, prăjit, înăbuşit sau la cuptor.

Iată 3 reţete care îţi pot fi de folos când vrei să repari ceva rapid:

  • Cartofi la cuptor cu chimen şi usturoi

  • 600 gr cartofi (4 cartofi)
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lingurita chimen zdrobit
  • 1 lingurita unt
  • 1/4 lingurita turmeric (sau 1/2 lingurita boia)
  • 2 linguri ulei
  • sare, piper negru

Preparare

Pentru a zdrobi chimenul, eu pun un plic intreg de seminte intr-o tigaie si o pun pe foc mediu pana simt ca miroase placut si cateva seminte pocnesc. Apoi le pun in masina de cafea si le rasnesc bine. Se pot zdrobi si in mojar, dar necesita putina forta, sunt mai greu de zdrobit. Pastrez chimenul zdrobit intr-un borcan cu capac, dar trebuie consumat cat mai repede fiindca isi pierde rapid din aroma.

Se curata cartofii si se taie in 6 bucati pe lungime (wedges). Se pun intr-o tigaie (sau vas ceramic; orice merge la cuptor) si se rasneste deasupra piper negru din belsug, se presara sare si turmeric. Se adauga 1 lingura de ulei si se amesteca bine. Cartofii i-am asezat mai inghesuiti in tava ca sa iasa mai moi. Daca ii asezati rasfirati vor deveni mai crocanti.

Se coc cartofii la 200C (caldura de sus si jos daca permite cuptorul) timp de 20 minute.

In acest timp se striveste ustruroiul cu putina sare grunjoasa si apoi se adauga 1 lingura de ulei si chimenul. Se amesteca bine.

Se toarna acest amestec peste cartofii semi copti si se amesteca bine in tava sa se acopere cu arome. Se mai coc inca aprox. 20 minute (verificati sa fie facuti de tot).

Se scoate tava din cuptor si se adauga untul. Se amesteca pana se topeste si acopera cartofii.

Se servesc imediat, eventual presarati cu patrunjel. Sunt buni si reincalziti. Sunt buni langa friptura de porc.

Cartofi fondanti la cuptor

  • 4 cartofi mari (sau 5-6 cartofi medii; soi fainos)
  • 1/4 lingurita cimbru uscat sfaramat
  • 1 foaie de dafin
  • 1/2 cana supa de pui
  • 1 lingura unt
  • 2 linguri ulei
  • sare, piper negru

Portii: 2

Preparare

Ideal ar fi sa alegeti cartofi mari si mai lunguieti, acestia sunt mai uniformi in grosime, iar rondelele vor arata mai bine. Se curata cartofii apoi se taie un pic din varfurile subtiri. Ideea e sa obtineti un cartof sub forma unui butoias cu grosime cat de cat egala pe toata lungimea. Se taie apoi cartofii rondele groase de aprox. 3 cm (cartofii mari in 4 rondele, iar cei medii in 3 rondele). Rondelele pot fi lasate asa, dar daca doriti le puteti rotunji marginile cu aparatul de curatat legume.

Se presara cartofii cu sare, piper negru macinat si cimbru. Se adauga uleiul si se amesteca bine.

Se aseaza rondelele intr-o tava termorezistenta care sa-i cuprinda pe un singur strat.

Se da tava la cuptor, la 220C, cam 30 minute, pana cartofii sunt rumeni. Dupa 15 minute ii verificati si daca pe o parte sunt mai rumeni decat pe cealalta parte ii intorceti. La finalul celor 30 de minute ii verificati iar si ii intoarceti cu partea cea mai rumena deasupra.

Turnati supa in tava (adaugati atata supa cat sa ajunga putin sub jumatatea cartofilor), adaugati foaia de dafin rupta bucati si dati iar la cuptor inca 15 minute. In acest timp cartofii se vor rumeni si mai tare deasupra, iar supa va scadea destu de mult.

Scoateti tava din cuptor si adaugati untul. Scuturati usor tava pana untul e topit si se amesteca cu supa formand un sos cu care stropiti cartofii.

Cartofi cu boia si patrunjel la cuptor

  • 850 gr cartofi
  • 1/2 lingura boia dulce
  • 1/4 lingurita chili (sau boia iute)
  • 1/8 lingurita piper negru
  • 1/2 lingurita sare
  • 3-4 catei usturoi
  • 1/2 legatura patrunjel
  • 4 linguri ulei (sau untura de rata topita)
  • 1/2 lingura unt

Portii: 3

Preparare

Se curata cartofii si se taie felii pe lungime (4 sau 6 felii, in functie de marimea cartofilor). Se presara cu sare, piper, boia, chili si se amesteca. Se adauga 3 linguri ulei si patrunjelul tocat fin si se amesteca sa se distribuie uniform condimentele.

Se aseaza totul intr-o tava (suficient de mare incat cartofii sa stea inghesuiti usor; astfel ei se vor aburi reciproc in timpul coacerii si boiaua nu se arde; am folosit o tava de 25 x 35 cm).

Dati la cuptor, la 200C timp de 15 minute.

Striviti usturoiul si amestecati-l cu 1 lingura de ulei. Adaugati peste cartofi. Amestecati usor. Dati iar tava la cuptor. Dupa 15 minute amestecati iar usor. Mai lasati la cuptor pana sunt facuti (inca 5-10 minute).

Adaugati untul taiat fulgi peste cartofi si amestecati usor, sa nu se striveasca. Serviti imediat.

Reţete inspirate din e-reţete.ro.

Loading...