3 reţete tradiţionale de Crăciun

1 retete de craciun jpg jpeg

Nu există Crăciun fără o masă îmbelşugată care să conţină preparate tradiţionale, cu gust desăvârşit. Printre reţetele tradiţionale de sărbători se numără cârnaţii, lebărul şi toba de casă, făcute ca la mama acasă, servite pe platoul de aperitive, cu sos de muştar, ceapă şi brânză. Iată 3 reţete tradiţionale de Crăciun care nu trebuie să lipsească de pe masă!

3 reţete tradiţionale de Crăciun. Cârnaţi de casă

Ingrediente

  • 2 kg carne de porc
  • boia iute, după gust
  • 2 căpăţâni de usturoi
  • sare după gust
  • maţe
  • piper după gust
  • 150 g slănină

Mod de prepare

Dacă nu vreţi să cumpăraţi cârnaţi gata făcuţi de la magazin ci preferaţi să îi faceţi chiar dumneavoastră în gospodăria proprie, vă ajutăm punându-vă la dispoziţie cea mai simplă reţetă de cârnaţi posibilă. Rapid, sănătos, fără chimicale, cârnaţii făcuţi chiar de mâinile dumneavoastră vor fi cei mai proaspeţi, cei mai gustoşi!

Se toacă bine carnea şi slănină, se adaugă usturoiul curăţat şi tocat cât mai mărunt, sarea, piperul şi boiaua iute, după gust.

Se frământă bine totul pentru omogenizarea aromelor, iar apoi se introduce carnea în maţele curăţate şi spălate, cu ajutorul aparatului special sau de mână, dacă aveţi îndemânarea necesară. Maţele se umplu cu compoziţie fără a îndesa prea mult, că să nu riscaţi să se spargă maţul. După ce aţi format cârnaţii, îi puteţi depozita la frigider sau îi puteţi prăji pe loc, în ulei încins.

3 reţete tradiţionale de Crăciun. Lebăr de casă

  • 1 kg de ficat de porc
  • 1 kg de guşă de porc
  • 1 inima de porc
  • 2 rinichi de porc
  • 2 metri de mate groase de porc
  • 1 ceapă
  • 2 foi de dafin
  • 1 crenguţa de cimbru
  • 1 linguriţă de piper boabe
  • 1 linguriţă de sare

Mod de preparare:

Carnea de porc se spală cu apă rece. Ficatul de porc se lasă puţin în apă că să iasă sângele din el, apoi se fierbe separat fără sare, se spumează bine, se încearcă (se înţeapă) cu o furculiţa iar când nu mai iese sânge din el înseamnă că este gata şi se scoate într-o farfurie. Inima de porc, rinichii de porc şi guşă de porc se fierb în apă în care se pune o ceapă tăiată pe jumătate, o linguriţă de piper boabe şi două foi de dafin, se spumează. Guşă de porc o să fiarbă mai repede şi se scoate prima. După ce au fiert şi inima şi rinichii se scot într-o farfurie şi se lasă toate să se răcească.

Guşă se curată de şorici. Se taie carnea în fâşii şi se toacă prin maşină de tocat, se toacă amestecat, din fiecare câte o bucată deoarece ficatul se toacă mai greu. În compoziţia rezultată se adaugă după gust puţină sare, boia iute, cimbru măcinat şi zeamă în care a fiert carnea. Se amestecă bine compoziţia de lebăr până se obţine o pastă consistentă, să nu fie nici prea tare dar nici prea moale, de consistentă compoziţiei de cârnaţi.

Compoziţia pentru lebăr ar trebui să fie aproximativ 75% carne de la ficat, rinichi, inima, guşă şi restul de 25% grăsime de la guşă.

Maţele de porc se spală cu apă caldă şi puţin oţet, se clătesc bine şi se taie în patru că să încapă în cratiţă în care le vom fierbe. Se umplu că pe cârnaţi, să fie plini dar nu prea îndesaţi că atunci vor plesni în timpul fierberii. Se leagă la capete cu aţă şi se înţeapă cu o andrea să nu plesnească în timpul fierberii.

Lebarbuşii de porc se fierb 30 de minute la foc mic în apă în care a fiert carnea, se întorc pe ambele părţi şi se înţeapă de fiecare dată când îi întoarcem. După ce au fiert se scot cu paleta pe o tavă, se pune un fund şi o greutate peste ei că să se preseze, se lasă aşa până a două zi. A două zi bucăţile de lebăr se curată de grăsime şi se atârnă afară la aer. Se servesc tăiaţi feliuţe cu muştar sau murături.

3 reţete tradiţionale de Crăciun. Tobă de casă

Ingrediente 

  • 1 cap întreg de porc
  • rinichii
  • inima
  • câteva bucăţi şorici
  • 3 foi dafin
  • 2 lingurite boabe de piper
  • piper măcinat
  • sare
  • 1 stomac de porc
  • 2 linguri oţet

Mod de preparare:

Pentru această toba de porc, tot capul de porc se pârleşte bine, se curăţă şi se taie. La fel, celelalte ingrediente. Se pun toate ingredientele într-un vas mare cu apă rece şi oţet şi se lasă aşa timp de 30 de minute. Apoi, se mai trec încă o dată pe sub un jet de apă rece.

Se aşază la foc toate ingredien­tele pentru toba de casa într-o oală suficient de mare, de aproximativ 7 litri. Se lasă să dea în clocot, se ia spuma şi apoi se pun sarea, foile de dafin şi piperul boabe.

Se lasă la fiert în jur de 2 ore, timp în care şi stomacul porcului se pune în apă rece cu oţet. După ce toată carnea a fiert, se taie bucăţele mici care se amestecă cu sare, piper măcinat şi puţină zeamă în care au fiert. Se pune amestecul în stomacul curăţat, se coase, se fac câteva găuri cu o andrea şi se pune din nou la fiert în apa în care au fiert iniţial ingredientele. Se lasă aproximativ 30 de minute.

După acest timp, se scoate toba de porc pe un suport de lemn şi se aşază deasupra alt suport de lemn peste care se aşază greutăţi. Toba de casa se lasă să se răcească aşa până a doua zi.