Cunoscută mai degrabă ca o mâncare grecească, musacaua îşi are originea undeva în Arabia. Reţeta, care reuneşte laolaltă legume, carne şi condimente dintre cele mai neobişnuite, a pătruns în Europa adusă de bucătăria Imperiului Otoman, de unde a trecut la greci şi, apoi, în restul continentului. Numele vine din arabă şi înseamnă „răcit”. De-a lungul timpului, reţeta clasică a musacalei a fost adaptată în fel şi chip. Găseşti mai jos 5 feluri în care poţi prepara musacaua.

5 feluri în care poţi prepara musacaua - Musaca. Reţetă tradiţională grecească

musaca-traditionala-greceasca-580x400

Ingrediente

2 vinete mari, tăiate în felii groase de 1 cm
2 linguri ulei de măsline (pentru vinete)
1 lingură ulei de măsline (pentru umplutură)
1 ceapă tocată
2 căţei de usturoi, pisaţi
700 g carne de vită tocată
400 g roşii tocate
3 linguri pastă de tomate
1 cană supă de vită
1½ linguriţă zahăr
2 linguriţe oregano uscat
¾ linguriţă sare

Pentru sosul bechamel
4 linguri unt
5 linguri făină
3 cană lapte
¼ linguriţă nucşoară
½ cană parmezan răzuit
1 ou + 1 gălbenuş
sare
piper

Pentru topping
⅓ cană pesmet

Mod de preparare

Presară sare peste feliile de vinete şi pune-le într-o strecurătoare. Laşi să „transpire“ 30 de minute şi apoi le tamponezi cu şervete de hârtie. Încingi cuptorul la 200 grade C. Pui feliile de vinete pe fundul a două tăvi, le ungi cu ulei de măsline şi le laşi la copt 10 minute sau până se înmoaie. dai la o parte şi lasşi să se răcească.

Încingi ulei de măsline într-o tigaie la flacără medie şi căleşti usturoiul şi ceapa pentru 3 minute. Adaugi carnea tocată şi laşi pe foc, amestecând cu o lingură de lemn. Adaugi restul de ingrediente şi laşi să fiarbă, apoi acoperi cu un capac, dai focul mai încet şi mai laşi 15 minute.

Pentru sosul bechamel, topeşti untul într-o tigaie la flacără medie. Adaugi făina şi laşi pe foc 1 minut şi amesteci încontinuu. Adaugi 1 cană de lapte şi amesteci. Se va îngroşa destul de repede, apoi adaugi restul de lapte. Amesteci şi laşi pe foc până se îngroaşă compoziţia. Dai la o parte de pe foc şi încorporezi şi brânza. laşi să se răcească 5 minute, apoi amesteci cu ouăle. Adaugi şi piper după gust.

Pui jumătate din cantitatea de vinetepe fundul tăvii, torni întreaga compoziţie cu carne. Apoi, aşezi pe deasupra restul de vinete, peste care torni sosul bechamel. Presari pesmetul pe deasupra şi coci 30-40 de minute ori până devine arămie. Laşi deoparte 10 minute înainte de a servi.

5 feluri în care poţi prepara musacaua - Musaca de cartofi şi carne. Reţetă clasică

musaca-de-cartofi-cu-carne-580x400

Ingrediente

2 cartofi
1 ceapă
200 ml suc de roşii
½ cană orez
400 g carne porc
150 g ciuperci
4 roşii
pătrunjel
sare
piper
2 căţei usturoi, pisaţi
1 lingură ulei

Mod de preparare

Fierbi orezul potrivit instrucţiunilor de pe ambalaj. Cureţi cartofii, îi tai felii şi îi fierbi în apă cu puţină sare. Nu-i lăsa însă prea mult! Speli şi feliezi ciupercile, amestecându-le cu orezul şi mai ţii câteva minute pe foc.

Încingi uleiul într-o tigaie şi rumeneşti carnea pe care ai tăiat-o în cubuleţe. Când e gata, o dai deoparte. Cureţi şi toci ceapa julien. O căleşti, împreună cu usturoiul, în uleiul în care ai fript carnea, apoi torni sucul de roşii şi potriveşti de sare şi piper. Laşi pe foc să se combine aromele.

Încingi cuptorul. Într-un vas termorezistent, aşezi un strat mai gros de felii de cartofi, peste care torni sucul de roşii, apoi întinzi un strat de orez, carnea şi iar orez cu ciuperci. La final, pui deasupra felii de roşii cu care acoperi în întregime mâncarea. Dai la cuptor 20 de minute. Laşi musacaua de cartofi cu carne să se odihnească puţin şi ornezi cu pătrunjel.

5 feluri în care poţi prepara musacaua - Musaca de vinete cu carne de vită

musaca-de-vinete-cu-carne-de-vita-580x400

Ingrediente

500 g carne de vită tocată
4 vinete, bine spălate şi uscate
6 roşii, curăţate de coajă şi date pe răzătoare
1 legătură de mărar, tocată
1 legătură de pătrunjel, tocată
2 cepe, tocate fin
pesmet pentru tapetat tava
sare
piper
2 linguri de ulei
2 linguri de unt

Mod de preparare

Vinetele le tai felii rotunde de 1 centimetru, le dai cu sare şi le laşi la scurs, 15 minute. Într-o tigaie, încingi ulei, pui puţin unt, apoi prăjeşti feliile de vinete. Le scoţi pe şerveţele absorbante.

Căleşti carnea tocată, pui ceapa, laşi cam 10 minute, potriveşti de sare şi piper şi opreşti focul. Amesteci verdeaţa. Tapetezi o tavă cu unt şi pesmet, aşezi un strat de vinete, unul de carne, jumătate din cantitatea de suc de roşii, apoi alt strat de vinete şi termini cu restul de roşii. Dai la cuptor pentru 25-30 de minute.

5 feluri în care poţi prepara musacaua - Musaca de post cu cartofi şi gulie

musaca-de-post-cu-cartofi-si-gulie-580x400

Ingrediente

2 cepe
1 ardei gras verde
1 vânătă
1 ardei gras roşu
1 gulie
5 linguri
ulei
sare
piper
100 g orez
4 cartofi
1 căpăţână usturoi
4 roşii

Mod de preparare

Speli legumele şi mărunţeşti cepele, tai fâşii ardeii şi gulia cubuleţe. Căleşti ceapa în 2 linguri de ulei, adaugi ardeii, apoi gulia. După 5 minute, pui vânăta tăiată cubuleţe, sare, piper, orezul şi o jumătate de cană cu apă clocotită. Laşi 10 minute pe foc, apoi stingi focul.

Cureţi şi tai cartofii rondele. Într-un vas, pui 3 linguri de ulei şi îmbraci fundul cu feliile de cartofi. Peste rondelele de cartofi, torni compoziţia în care ai pus şi usturoi feliat, aşezi deasupra rondele de roşii şi dai totul la cuptor 30 de minute.

5 feluri în care poţi prepara musacaua - Musaca de somon cu cartofi

musaca-de-somon-cu-cartofi-580x400

Ingrediente (1 tavă)

10 cartofi potriviţi
400 g file de somon
50 ml supă de carne
50 g unt
1 lingură pesmet
sare
piper

Pentru sos
2 ouă
2 linguri făină
150 ml smântână
sare

Mod de preparare

Speli bine cartofii şi îi fierbi, cu tot cu coajă, în apă cu sare. Îi strecori, cureţi coaja şi îi tai felii. Separat, amesteci într-un castron cele două ouă bătute, făina, smântâna şi un praf de sare, până se obţine un sos gros.

Ungi o formă termorezistentă cu unt, tapetezi cu pesmet, aşezi două straturi de felii de cartofi, presari câte un praf de sare şi piper şi acoperi cu felii de somon. Urmează încă două straturi de cartofi, somon şi la final cartofi.

Peste toate acestea torni amestecul de ouă, făină şi smântână. Torni în tavă supa de carne şi introduci musacaua în cuptorul bine încins pentru circa 45 de minute, până se rumeneşte

Loading...
Evaluează articolul