Alivancă. Reţetă tradiţională

alivanca jpeg

Au trecut ceva ani de când bunica mea mi-a gâtit unica dată alivancă. M-am bucurat ca un copil, deşi de mult nu mai eram, şi am savurat fiecare închiţitură. Mi-e dor de o porţie, şi mi-am propus ca în următorul weekend să-i răsăfăţ pe cei dregi cu o porţie zdravănă de alivancă, pe care o voi prepara după această reţetă tradţională.

Alivancă. Reţetă tradiţională - Ingrediente (1 tavă)

2 ouă 100 g zahăr 400 g iaurt gras 200 g griş coaja de la o lămâie 200 g mălai 200 g făină 1 linguriţă bicarbonat nestins 1 praf de sare smântână ulei şi făină pentru tapetarea tăvii

Alivancă. Reţetă tradiţională - Cum se prepară

Freci foarte bine ouăle cu zahărul, adaugi iaurtul, mălaiul, făina, grişul, bicarbonatul nestins, praful de sare şi coaja de lămâie. Amesteci bine ingredientele şi torni aluatul obţinut într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei şi dată cu făină.

Dai tava la cuptor şi ţii compoziţia până când începe să se rumenească. Apoi, o scoţi, dai prăjitura cu smântână, presari zahăr şi o mai laşi la cuptor pentru încă 10 minute.