Brânza de burduf la Campionatul Mondial de Paste

Campionatul Mondial de Paste png

Brânza românească de burduf ajunge la cea mai prestigioasă competiţie mondială dedicată gastronomiei italiene: Campionatul Mondial de Paste Barilla 2018

Adrian Cojocaru, chef la Hotel Restaurant La Castel din Iaşi, va concura toamna aceasta alături de alţi 17 tineri chefi din întreaga lume, pentru titlul de „Master of Pasta”, la Campionatul Mondial de Paste Barilla - ediţia 2018 (24-25 octombrie, Milano). Este al doilea an consecutiv în care România are un reprezentant la această competiţie unde juriul este format din chefi cu stele Michelin

Cinci gusturi ale prospeţimii

Reţeta cu care Chef Adrian Cojocaru va participa la competiţie va avea în centru un ingredient tradiţional românesc: brânza de burduf. Ingredientul-vedetă al reţetei sale va fi adus direct din România la Milano. Anul acesta, tema competiţiei va fi „EAT POSITIVE”, însumând efortul Barilla de a promova un mod de hrană echilibrat, nutritiv, plăcut, cu respect faţă de ingredientele de calitate. Mâncarea a fost dintotdeauna o sursă de plăcere, iar „EAT POSITIVE” înseamnă, defapt, a găsi plăcerea într-o companie şi mâncare bună, aşa cum sunt pastele. Chefii care participă la competiţie vor fi invitaţi să creeze reţete de paste care să inspire un mod pozitiv de a privi mâncarea.

Reţeta cu care ambasadorul culinar al Italiei în România va participa la concurs are în centru un ingredient românesc, brânza de burduf, şi se numeşte „Linguine Cinci gusturi ale prospeţimii” („Five tastes of freshness”), o reinterpretare autentică a legăturii dintre cultura românească şi cea italiană. Brânza de burduf va fi adusă direct din România la competiţia din Italia.

„Preparatul pe care îl propun cu mândrie la această competiţie este inspirat din copilăria mea petrecută la ţară, de gusturile cu care am crescut, de prospeţimea produselor, de aerul curat şi oamenii simpli alături de care am copilărit. Dintotdeauna mi-au plăcut produsele proaspete, cu gust intens. Astfel, reţeta mea va îmbina ciuperci de pădure cu ceapă verde (chivas), usturori, praz, pătrunjel, salată şi roşii uscate, dar de departe, vedeta preparatului va fi brânza de burduf, un produs tradiţional românesc, uşor picant, regândit de mine sub forma unei spume fine. Preparatul va fi un tablou perfect al rădăcinilor mele, al culturii locului unde am crescut. Sunt foarte mândru că pot să promovez gusturile româneşti la cea mai importantă competiţie dedicată unei gastronomii care a depăşit de mult graniţele Italiei”, a declarat Chef Adrian Cojocaru, nominalizatul României în cadrul Barilla Pasta World Championship 2018.

Cu 8 ani de experienţă în patria pizzei şi a pastelor, Adrian Cojocaru excelează în bucătăria cu specific italian. Chef în cadrul Hotel Restaurant La Castel, din Iaşi, de 4 ani, Adrian Cojocaru are un palmares bogat de cupe şi medalii la concursuri naţionale şi internaţionale. În viziunea sa, succesul în gastronomie stă în echilibrul perfect dintre disciplină, gust şi timp de preparare. Adrian Cojocaru a fost selectat pentru a participa la competiţia Barilla, ca urmare a premiului obţinut la Campionatul Internaţional de Pizza şi Paste, desfăşurat la Bucureşti, în perioada 12-13 martie 2018.

Juriul Campionatului Mondial de Paste

Din juriul competiţiei fac parte Chefi italieni faimoşi, precum Lorenzo Cogo, Viviana Varese, Luigi Taglienti, Chef nutriţionist Holger Stromberg (Germania) şi fotograful american de food, Brittany Wright. Juraţii vor nota creativitatea, talentul culinar şi modul de prezentare propuse de 18 Chefi din întreaga lume cu vârste sub 35 de ani, pe parcursul a trei runde de concurs, care vor presupune realizarea de signature dishes, dar şi reinterpretarea celei mai iubite şi cunoscute reţete de paste din întreaga lume: Spaghetti al Pomodoro. Câştigătorul titlului „Master of Pasta” va avea şansa să-şi pună ţara şi numele pe harta gastronomiei mondiale

Barilla este în prezent brandul de paste numărul 1 în Italia şi la nivel mondial. Fondată în Parma, în Italia, în 1877, ca brutărie care producea pâine şi paste, Barilla este în prezent unul dintre cele mai mari grupuri din domeniul FMCG din Italia. Lider mondial pe piaţa pastelor, şi în Italia pe pieţele pastelor şi a produselor de patiserie, Barilla deţine 30 de unităţi de producţie (14 în Italia şi 16 în restul lumii) şi exportă produse în peste 100 de ţări. Conform datelor furnizate de AC Nielsen, în România, Barilla a devenit în acest an brandul numărul 1 de paste ca valoare.