Brioşe de primăvară FOTO
Combinaţia rafinată de aluat de brioşe cu cremă de brânză şi flori comestibile este ideală pentru o prăjitură de sărbătoare. Delicioasa reţetă este o altă creaţie Ana Maria Consulea, artizanul deserturilor de la Zexe Cofeturi, situată în strada Olteţului nr. 30 din Bucureşti. „Poţi prepara din aluatul de brioşe şi o delicioasă prăjitură cu brânză pentru Paşte, cu care poţi înlocui tradiţionala pască. O faci astfel: aluatul îl torni într-o formă de tort, îl coci, îl laşi la răcit şi întinzi peste blat crema de brânză. Ca să dai desertului o notă de primăvară, poţi aşeza peste crema de brânză flori comestibile, care nu au fost stropite cu pesticide, pe care le poţi procura din hipermarket. Cele mai indicate sunt: violetele, păpădia, lavanda, trandafirul şi panseluţele.“
Ingrediente (10 brioşe)
Pentru aluat 250 g făină 3 ouă 130 ml lapte 50 ml ulei 190 g zahăr 60 g unt gras sare 1 pachet praf de copt coajă de lămâie, după gust coajă de portocală, după gust
25 g merişoare
25 g stafide
300 g cremă brânză
200 g frişcă bătută
30 g zahăr pudră
flori comestibile, opţional
Mod de preparare
Freci ouăle cu zahărul până obţii o spumă albă. Torni pe rând în compoziţie laptele, apoi uleiul amestecat cu untul moale. Omogenizezi bine ingredientele şi adaugi coaja de lămâie rasă şi cea de portocală.
Amesteci făina cu puţină sare şi cu praful de copt, apoi le încorporezi în compoziţie, în ploaie. Combini merişoarele uscate cu stafidele, le omogenizezi şi pe ele în aluat, apoi îl torni în forme de brioşe. Dai la copt 10-12 minute, le scoţi şi le laşi să se răcească bine.
Pentru cremă, încorporezi, cu o spatulă, de jos în sus, frişca bătută în crema de brânză şi adaugi zahărul în ploaie.
Cu un poş decorezi fiecare brioşă cu crema obţinută şi, dacă vrei, cu flori comestibile.
foto: sorin stana