Bucătarii români premiaţi în Serbia

6 41420771 1682608525195300 9024723318309126144 n jpg jpeg

Echipa naţională de bucătari a României aflată sub umbrela Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor a participat în perioada 8-9 septembrie 2018 la competiţia internaţională Vojvodina Cup din Serbia.

În componenţa echipei naţionale a României au intrat Ştefan Bercea, Erdei Lorant, Stefan Dan, Mircea Neagu, Alexandru Petrescu şi Alexandru Ştefan. Timp de două zile, alături de bucătarii noştri au concurat profesionişti din Croaţia, Ungaria şi Serbia, care ”au gătit preparate zonei Voivodina, din ingrediente locale, cărora le-au dat o notă personală”, a declarat Jovan Nikolić, proprietar al restaurantului Sokače şi coordonator al competiţiei.

  

image image

 

Concursul a fost împărţit în două categorii, bucătari junior şi bucătari seniori, iar fiecare dintre ei au participat la câte 5 categorii. Una dintre a fost să prepare feluri moderne din Voivodina folosindu-se de ingrediente locale, dar şi de peşte din râurile din zonă. A doua zi a fost rândul probelor de paste, desert de restaurant şi a probei surpriză: timp de 50 de minute au trebuit să prepare un meniu din ingrediente pe care le-au aflat pe loc.

Vojvodina Cup s-a desfăşurat în cadrul unui festival de mare anvergură în Novi Sad şi este la a doua ediţie. Evenimentul se adresează tuturor celor care iubesc mâncarea bună, aşa că zeci de familii cu copii au venit să deguste sutele de preparate şi alimente locale. Nu au lipsit cârnaţii, paprika, gulaşul, ştiuca, dar nici deserturile cu căpşuni.

 

image image

Meniul echipei naţionale a României a fost prezentat în două variante, tradiţională şi modernă. Meniul tradiţional a fost compus din slănină şi piept afumat, cârnaţi, pastramă de vânat, păstrăv afumat, salam de vânat, zacuscă, brânză în coajă de brad, caş afumat, urdă, jumări, muşchiuleţ afumat, sarmale, friptură de porc, cozonac, prăjituri de casă şi pâine cu cartofi. Meniul românesc în prezentare modernă a fost constituit din gustare rece – mousse din icre de păstrăv, drob de miel în aluat, spinare de iepure umplut, terină de brânză cu mantie de ardei roşu, ruladă de căprior, piftie de ciolan afumat, fel de bază – duet de muşchiuleţ de porc în matie de piept de curcan şi bacon, mămăliguţă prăjită, sarmalute, sos cu hribi şi gălbiori şi dulceaţă de ardei iute.

Echipa naţională a României s-a ridicat la înălţimea evenimentului şi a obţinut 7 medalii de aur, 2 de argint şi 2 de bronz. Stefan Dan a obţinut o medalie de aur la juniori (modern dish),  Neag Adrian ( 1 medalie argint, 1 medalie de bronz, 1 medalie de aur), Erdei Lorant (4 medalii de aur), Neagu Mircea (1 medalie de bronz), Stefan Alexandru (1 menţiune, 1 medalie de aur), iar întreaga echipă a obţinut medalie de aur la proba de bucătărie naţională.