Bulz cu brânză de burduf şi smântână grasă

bulz bun jpeg

Horia Vîrlan, pe care îl cunoaşteţi din îndrăgita emisiune „Cireaşa de pe tort“ de la Prima TV vă învaţă cum să pregătiţi reţeta clasică şi bună de bulz cu brânză de burduf şi smântână. Reţeta a fost culeasă din cartea sa „Bucatele noastre“.

Sfat – veţi prepara o mămăligă care va trebui să fiarbă timp de 20 de minute la foc foarte mic, apoi amestecaţi bine în ea şi lasaţi-o să se pătrundă, tot la foc domol, în oala în care a fiert, timp de 8-10 minute. Este tot ce poate fi mai românesc, servit cu ciuperci şi slăninuţă afumată fripte pe grătar şi un păhărel de ţuică fiartă înainte.

Ingrediente

400 g brânză de burduf

600 g mămăliguţă, preparată cu un adaos de o lingură cu mălai faţă de cantitatea obişnuită

2 linguri unt

un pahar smântână fermentată, cu 20% grăsime

Preparaţi mămăliguţa, apoi întindeţi-o pe un tocător, intr-un strat de 2 cm. Împărţiţi-o acum, în 4-6 pătrate, aplatizându-le uşor şi aşezând în mijlocul fiecărui pătrat un cocoloş de brânză. Rulaţi mămăliga în jurul cocoloaşelor, formând nişte cuburi sau bile.

Încingeţi cuptorul la 220° C. Încălziţi uşor untul şi ungeţi tava. Aşezaţi acum cuburile de bulz, stropiţi-le cu restul de unt cald şi introduceţi tava în cuptor, pentru 15-16 minute, pentru a le rumeni frumos. Aveţi grijă ca bulzii să nu se crape, iar dacă aveţi impresia că se poate întâmpla aşa, scoateţi-i imediat afară din cuptor.

Serviţi bulzii cu smântână deasupra.