Buturugă de Crăciun

Prăjitura clasică în Franţa numită Buche de Noel se face special de Crăciun. Această reţetă datează din secolul 19 şi simbolizează norocul familiei pentru anul care urmează. Ingrediente: ulei 6 ouă mari 70 g făină 35 g cacao neîndulcită 105 grame de zahăr 1 sfert de linguriţă de sare zahăr pudră pentru decor Pentru umplutură 125 g de smântână lichidă 70 g zahăr pudră 1 linguriţă extract de vanilie 1 praf de sare Pentru glazură şi decor 120 g unt 250 g zahăr pudră 70 g cacao jumătate linguriţă de esenţă de vanilie 2 linguri de smântână Pentru început, preîncălzeşte cuptorul la 350 de grade şi pregăteşte o tavă întinsă cu hârtie de copt şi unge-o cu ulei. Într-un bol, pune făina, cacaua şi sarea. Într-un alt bol, bate gălbenuşurile până devin o cremă. Adaugă câte puţin zahăr şi amestecă în continuare. Apoi, bate albuşurile spumă şi pune-le în 2 tranşe peste gălbenuşuri. Pune aluatul în tava pregătită şi întinde-o pe toată suprafaţa ei. Coace aluatul aproximativ 12 minute, până ce partea de deasupra devine puţin rumenă. Pe un prosop curat, pune zahăr pudră într-un strat subţire şi scoate aluatul în el, apoi scoate hârtia de copt şi rulează aluatul în prosop ca să îşi păstreze forma până ce se răceşte complect. Este rândul umpluturii: într-un bol mare, bate smântâna lichidă, zahăr pudră şi extract de vanilie, un vârf de sare şi amestecă până ce devine frişcă. Pune-o la frigider până asamblezi toată prăjitura. Când rulada s-a răcit, îndepărteaz-o din prosop şi pune umplutura din frişcă în interior şi îmn exterior. Bagă rulada la cuptor pentru o oră, iar într-un bol bate untul cu zahărul pudră. Adaugă cacaua şi vanilia, smântâna de frişcă şi un praf de sare. Ia rulada de la cuptor şi pune-i deasupra crema de cacao. Adaugă pentru decor merişoara sau ce fructe doreşti, presară zahăr pudră şi este gata de servit.