Cartofi gratinaţi

cartofi gratinati jpeg

Există în lume omologate aproape 5.000 de soiuri de cartofi şi, probabil, mii şi mii de reţete. Ai nevoie doar de puţină imaginaţie şi îndemânare pentru a prepara cele mai bune mâncăruri care să aibă ca ingredient de bază savurosul cartof. De data aceasta, îţi prezentăm o reţetă de cartofi gratinaţi.

Ingrediente

2 kg cartofi 300 ml smântână 250 ml lapte 20 g usturoi 50 ml vin alb 50 g unt 100 g brânză tare 10 g sare 10 g piper alb 50 g şuncă de Praga 50 g caşcaval

Preparare

Speli, cureţi cartofii, îi tai feliuţe şi îi pui într-o tavă. Torni 200 ml de smântână, lapte, şuncă tăiată feliuţe, unt, usturoi, sare şi piper şi dai tava la cuptor.

Separat, într-o crăticioară, fierbi vinul cu brânza, adaugi 100 ml smântână şi amesteci până obţii un sos cremos pe care-l torni peste cartofii din tavă.

Cu 10 minute înainte de a scoate tava adaugi caşcaval ras sau tăiat şuviţe şi laşi să se gratineze.