Cea mai bună mâncare de gutui cu carne

cea mai buna mancare de gutui cu carne jpeg

„Îmi plăcea cum spunea Dan Nicolescu : de la gutuie se mănâncădoar mirosul. Dar o tocană de pasăre sau de viţel, aromată cu gutui fragede, aurii-arămii, cu sos gros, iute-dulce-acrişor, măi să fie, îmi plouă în gură şi-mi diluează cerneala din calculator“, scria Radu Anton Roman în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“, apărută la editura Paideia. Iată şi reţeta regretatului Radu Anton Roman pentru cea mai bună mâncare de gutui cu carne:

Cea mai bună mâncare de gutui cu carne - Ingrediente

100 g unt 1 kg gutui 2 linguri zahăr sare piper 1 kg carne de pasăre (copane şi piept) 1 lingură făină 3 linguri vin alb sec 25 ml rachiu de fructe 250 ml supă de carne

Cea mai bună mâncare de gutui cu carne - Mod de preparare

„Carnea se rumeneşte acoperită în puţin unt. Într-o cratiţă mai mare se încinge făina, se stinge cu zeamă de carne. Se scoate carnea, se scurge de grăsime şi se pune la fiert în zeamă de carne, 5-10 minute.

Se curăţă gutuile de cotoare şi sâmburi, se taie felii, se pun la prăjit în unt încins, să se rumenească - crustă, ca să nu se mai înmoaie decât în gură pofticioasă. Se aşază şi gutuile crocante în cratiţă să dea cărnii gustul lor. Se arde zahărul un pic, până se lichefiază-colorează („caramelizează“) se stinge cu vin, rachiu şi puţină zeamă de la mâncărică, se varsă peste carne. Se sărează, piperează, se pune cratiţa în cuptor, acoperită, la foc mic - zeama cât de-o cană jumate - cam o juma' de oră, să scadă şi să urce spre absolut“.

Reţetă din cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ scrisă de Radu Anton Roman de la editura Paideia.

Cea mai gustoasă mâncare de vinete cu carne

Cea mai gustoasă mâncare de vinete cu carne

Mâncare de fasole păstăi cu roşii

Mâncare de fasole păstăi cu roşii

Mâncare de bame cu carne de vită

Mâncare de bame cu carne de vită

Cea mai bună mâncare de vită cu ardei

Cea mai bună mâncare de vită cu ardei