Chanteclair

Am primit această reţetă de la o cititoare din Giurgiu şi ne-am gândit să o împărtăşim cu voi.
Ingrediente
Pentru blat
8 ouă
1 praf de sare
8 linguri zahăr
8 linguri făină
Pentru crema
3 ouă
4 linguri cacao
16 linguri zahăr
8 linguri făină
1 l lapte
200 g unt
Pentru sirop
1 cană zahăr
2 căni apă
1 fiola esenţă de rom,
Pentru ornat
200 ml frişcă lichidă
2 linguri cacao sau ciocolată
fructe confiate sau proaspete
Mod de preparare
Pentru blat, baţi albuşuri le spumă cu sarea. Adaugi zahărul şi baţi până se topeşte, apoi încorporezi treptat gălbenuşurile şi făi na, amestecând uşor, de jos în sus. Torni compoziţia în tava de la aragaz unsă cu unt şi tapetată cu făină şi coci blatul în cuptorul preîncălzit, la foc mijlociu, timp de 25-30 de minute.
Pentru cremă, amesteci ouăle cu cacaua, zahărul, făina, apoi torni laptele, puţin câte puţin. Fierbi compoziţia pe baie de aburi până se îngroaşă, o laşi să se răcească şi o încorporezi în untul frecat spumă, lingură cu lingură.
Pentru sirop, fierbi apa cu zahărul până se leagă, iar când s-a răcit pui esenţa de rom.
Însiropezi blatul răcit, întinzi uniform crema, acoperi cu un strat de frişcă bătută şi presari cacao sau ciocolata rasă fin. Tai prăjitura bucăţi şi le decorezi cu fructe.
De la Nicoleta Vitan, din Giurgiu