Chanteclair

1364912039 1278chante jpeg

Am primit această reţetă de la o cititoare din Giurgiu şi ne-am gândit să o împărtăşim cu voi.

Ingrediente

Pentru blat

8 ouă

1 praf de sare

8 linguri zahăr

8 linguri făină

Pentru crema

3 ouă

4 linguri cacao

16 linguri zahăr

8 linguri făină

1 l lapte

200 g unt

Pentru sirop

1 cană zahăr

2 căni apă

1 fiola esenţă de rom,

Pentru ornat

200 ml frişcă lichidă

2 linguri cacao sau ciocolată

fructe confiate sau proaspete

Mod de preparare

Pentru blat, baţi albuşuri le spumă cu sarea. Adaugi zahărul şi baţi până se topeşte, apoi încorporezi treptat gălbenuşurile şi făi­ na, amestecând uşor, de jos în sus. Torni compoziţia în tava de la aragaz unsă cu unt şi tapetată cu făi­nă şi coci blatul în cuptorul preîncălzit, la foc mijlociu, timp de 25­-30 de minute.

Pentru cremă, amesteci ouăle cu cacaua, zahărul, făina, apoi torni laptele, puţin câte puţin. Fierbi compoziţia pe baie de aburi până se îngroaşă, o laşi să se răcească şi o încorporezi în untul frecat spumă, lingură cu lingură.

Pentru sirop, fierbi apa cu zahărul până se leagă, iar când s-a răcit pui esenţa de rom.

Însiropezi blatul răcit, întinzi uniform crema, acoperi cu un strat de frişcă bătută şi presari cacao sau ciocolata rasă fin. Tai prăjitura bucăţi şi le decorezi cu fructe.

De la Nicoleta Vitan, din Giurgiu