Chateau Valvis Chardonnay este medaliat cu aur la Concursul „Vinalies Internationales” de la Paris, obţinand astfel recunoaştere din partea Uniunii Oenologilor Francezi

1 captura de ecran din 2019 04 12 la 15 41 50 png png

Chateau Valvis Chardonnay 2017 DOC, un vin din gama premium a Domeniilor Sâmbureşti, a fost medaliat cu aur la cea de-a 25-a ediţie a ”Vinalies Internationales” de la Paris, una dintre cele mai prestigioase competiţii din lumea vinului, organizată în luna martie de către Uniunea Oenologilor Francezi

. Această distincţie obţinută de Chardonnay Chateau Valvis reprezintă o recunoaştere a soiului Chardonnay, produs în regiunea vinicolă Sâmbureşti prin îmbinarea tehnologiilor de actualitate cu metodele tradiţionale de vinificaţie.

Această certificare reprezintă o încununare a eforturilor de dezvoltare şi retehnologizare făcute la Sâmbureşti pentru un soi atipic pentru această zonă vitivinicolă. Clima din România, în general, este prea puţin călduroasă pentru a produce vinuri premium albe, dar Chardonnay din recolta 2017 a Domeniilor Sâmbureşti a demonstrat calităţi deosebite, primind aprecieri maxime de la echipa de evaluatori a concursului internaţional. 

Competiţia s-a desfăşurat sub patronajul Uniunii Oenologilor Francezi şi al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), iar începând cu ediţia din 2019, şi al Federaţiei Marilor Concursuri Internaţionale de Vinuri şi Băuturi Spirtoase (VINOFED). Echipa de evaluatori este formată din oenologi francezi, internaţionali şi degustători distinşi, recunoscuţi în lumea vinurilor şi care au asigurat un nivel înalt al pregătirii tehnice.

Thierry Gasco, fostul Preşedinte al Uniunii Oenologilor Francezi şi organizatorul tehnic al competiţiei şi-a exprimat entuziasmul pentru medaliile de aur care atestă progresul calitativ al vinurilor din întreaga lume. 

În cadrul competiţiei de la Paris, 126 de experţi internaţionali au analizat nu mai puţin de 3,341 de vinuri din 45 de ţări, iar în urma unei evaluări care a constat în degustarea vinurilor în ”orb”, 46% dintre medaliile câştigătoare au revenit vinurilor vinificate în Franţa, iar 54% au revenit atât vinurilor din Lumea Veche, cât şi din Lumea Nouă.

Degustările au fost făcute pe parcusul a mai multor runde, timp de 5 zile, iar fiecărei etichete i s-a atribuit un scor. Degustarea în orb presupune că degustătorii nu cunosc etichetele vinurilor evaluate, nu au informaţii despre varietăţile de struguri din vin, iar punctajele sunt acordate în funcţie de calităţile instrinseci ale vinurilor înscrise. Evaluarea vinurilor a fost realizată pe categorii de vin (culoare şi si tipul de vin) după o analiză senzorială riguroasă.

Chateau Valvis Chardonnay a fost inclus şi în primul ghid Gault & Millau de vinuri româneşti, care poziţionează vinurile româneşti într-un context internaţional prin metodologia şi echipa de evaluatori implicaţi. Acest vin premium a fost inclus în ghid în urma unei evaluări riguroase în care s-au implicat nume importante din industria vinului, printre care menţionăm Caroline Gilby (Master of Wine), Ana Săpungiu (Master of Wine) sau Isa Bal (Master Sommelier).

Echipa de evaluare a făcut o descriere a vinului în urma unui proces de degustare: ”Deşi vinificat în sec, Chateau Valvis Cardonnay oferă complexitate şi o senzaţie dulce şi densă de vanilie şi fructe coapte, pe fondul unor note de citrice. Aşadar, un stil de Chardonnay împlinit şi bogat de la Sâmbureşti. La nivel olfactiv, întâlnim arome de măr roşu, corcoduşe şi citrice, susţinute de nuanţe parfumate date de stejar.”

Un vin sec, echilibrat, de mare fineţe cu aciditate moderată cu însuşiri complexe de aromă şi buchet ce evoluează foarte bine prin învechire la sticla. Chateau Valvis Chardonnay a fost premiat de-a lungul anilor, în cadrul a numeroase competiţii naţionale şi internaţionale, bucurându-se de o apreciere atât pe meleaguri autohtone, cât şi peste hotare.

Acest vin semnat de Domeniile Sâmbureşti s-a întors cu distincţii în urma unor concursuri locale şi internaţionale printre care menţionăm: premiul I la categoria High level la TasteVin Ghidul vinurilor si gastronomiei româneşti din 2018, medalie la AWC Vienna International Wine Challenge din 2017, medalie de aur la International Wine Contest Bucharest 2018, la Salonul Internaţional de Vinuri VINVEST sau Premiile de Excelenţă Vinul.ro.