Cheesecake cu afine, un desert răcoritor
Un desert răcoritor, reţeta de cheesecake cu afine este perfectă pentru zilele călduroase de vară şi nu va rămâne cu siguranţă prea mult în farfurie.
Ingrediente
300 g afine, spălate şi uscate
3 linguri zahăr brun
1 linguriţă sirop de arţar
Pentru blat
200 g biscuiţi sau napolitane de vanilie, măcinaţi
40 g migdale măcinate
2 linguri zahăr brun
1 praf de sare
5 linguri unt
Pentru cremă
450 g cremă de brânză, la temperature camerei
130 g zahăr tos
1 linguriţă sare de mare
3 linguri făină
4 ouă
150 g smântână pentru frişcă
2 linguri zeamă de lămâie
esenţă de vanilie, după gust
esenţă de migdale, opţional
Pentru glazură
230 g smântână pentru frişcă
100 g zahăr
½ linguriţă esenţă de migdale
Mod de preparare
Încălzeşti cuptorul la 200 °C. Amesteci afinele cu zahărul şi siropul de arţar. Le aşezi într-o tavă tapetată cu folie de aluminiu şi dai la cuptor 15 minute. Laşi la răcit 10 minute, apoi le dai la blender până obţii o compoziţie omogenă ca un piure. Reduci temperatura cuptorului la 176 °C. Ungi cu puţin unt o tavă de copt cu fund detaşabil.
Dai biscuiţii la blender cu migdalele, zahărul şi sarea. Încorporezi untul. Pui amestecul în formă, presând-ul uşor. Dai la cuptor 10 minute, apoi laşi să se răcească complet.
Reduci temperatura cuptorului la 160 °C. Mixezi crema de brânză cu zahărul până când obţii un amestec omogen. Adaugi sarea şi făina. Încorporezi pe rând ouăle, mixând bine toate ingredientele. Combini cu smântâna, zeama de lămâie, esenţa de vanilie, esenţa de migdale şi piureul de afine. Torni crema peste crustă. Dai la cuptor 45-50 de minute. Amesteci smântâna pentru glazură împreună cu zahărul şi esenţa de migdale. Torni glazura peste prăjitura, apoi mai dai la cuptor încă 5 minute. Laşi la răcit la temperatura camerei. Dai la rece peste noapte. Decorezi cu afine.
Sursa http://www.loveandoliveoil.com