Chifteluţe marinate
Ca să obţinem un produs cu mai multe calităţi nutritive din carne tocată, trebuie ca amestecul de legume tocate să fie 1/3 din cantitatea produsului.
Ingrediente (6-8 porţii)
Pentru chifteluţe: ½ kg carne tocată 2 cepe 2 morcovi 1 cartof 1 ţelină 1 roşie sau 1 lingură cu bulion de roşii cimbru mărunţit 1 cană ulei 2-3 legături verdeaţă 3 linguri făină sau pesmet 1 ou sare, piper măcinat
piper boabe
2 linguri bulion de roşii
1 pahar apă
2 linguri tarhon tocat sau mărar tocat
1 lingură făină
sare
Mod de preparare
Amestecă bine carnea tocată cu legumele (cepele, morcovii,cartoful, ţelina, 1 roşie) spălate, curăţate şi trecute pe răzătoare. Condimentează amestecul cu sare, piper măcinat, cimbru mărunţit şi verdeaţă tocată (pătrunjel, frunze de ţelină, mărar, busuioc, tarhon – orice fel de verdeaţă ai în casă), după gust.
Adaugă un ou şi frământă amestecul cu mâna. Când amestecul este omogen, rupe bile potrivit de mari, rotunjeşte-le cu mâna şi trece-le prin făină sau pesmet. Încinge uleiul într-un ceaun sau un tuci şi prăjeşte chiftelele, după care scoate-le pe şerveţele absorbante.
Pentru sos, amestecă: bulionul de roşii cu 1 pahar de apă şi cu făina. Pune-l într-o cratiţă şi lasă-l să fiarbă la foc mic, amestecând încontinuu, circa 5-10 minute. Sărează, după gust, adaugă tarhonul, boabele de piper, pune chiftelele şi mai lasă-l pe foc câteva minute. Serveşte mâncarea caldă, lângă piure de cartofi sau legume fierte.