Ciorbă de legume cu borş de casă

ciorba de legume cu bors de casa jpeg

Prazul şi saramura de pui, în care gospodina „scăpă“ şi un păhărel de ţuică, legumele de tot felul, mămăliga şi pâinea făcută la ţest, ciorbele colorate şi aromate din belşug cu leuştean - toate te duc cu gândul la un loc binecuvântat de Dumnezeu: Oltenia! Aici, în bucătăria oltenilor, oameni aprigi şi duioşi, „vrusei“ să te duc azi. Aşa că începem cu o ciorbă de legume cu zeamă de lămâie.

Ciorbă de legume cu borş de casă - Ingrediente (6 porţii)

3-4 dovlecei de mărime potrivită 300 g fasole verde, curăţată şi ruptă în două 2 morcovi 1 ceapă 1 albitură 1 ţelină 1 ardei gras 5 roşii ulei sare 1 l borş oţet zeamă de lămâie 1 legătură de mărar

Ciorbă de legume cu borş de casă - Mod de preparare

Speli şi cureţi legumele. Ceapa o tai mărunt, la fel şi ardeiul gras, morcovii, albitura şi ţelina cubuleţe. Dovleceii, după ce i-ai spălat şi curăţat, îi tai bucăţi de mărime potrivită, iar fasolea o speli, o cureţi şi o rupi în două.

Încingi ulei într-o oală, căleşti puţin toate legumele şi torni apă fierbinte. Laşi la fiert. Când legumele sunt moi, adaugi roşiile date pe răzătoare şi continui fierberea.

Potriveşti de sare, acreşti cu borş, zeamă de lămâie sau cu oţet. Oltenii acresc ciorba cu zarzăre (fierbi corcoduşele şi, când s-au înmuiat, le strecori, iar zeama rezultată o pui în fiertura de legume) sau doar cu roşii. Opreşti focul şi presari mărarul tocat fin.